Budai Péter

A Philips a "folyékony" objektívben látja a jövőt

A március 18-án kezdődő hannoveri CeBIT kiállításon a Philips hivatalosan is bejelenti forradalmian új, változtatható fókuszállású, "folyékony" optikai rendszerét, mely nem tartalmaz mechanikusan mozgó alkatrészt.

A Philips FluidFocus rendszer az emberi szem működését veszi alapul, amely szintén nem hagyományosan megszokott, merev lencsét használ, hanem a megfelelő élességállítást alakváltozás segítségével éri el. A FluidFocus lencse két különböző optikai tulajdonságú, egymással nem elegyedő cseppfolyós elemből áll. Egy elektromosan vezető, vizalapú oldatból, és egy nem vezető olajrétegből, melyeket egy rövid csőbe zárva két oldalán átlátszó zárósapkával fednek le. A cső falának belső felületét és egyik zárófedelét vízlepergető réteggel vonják be, melynek hatására a vízalapú elem a csőben félgömb formát vesz fel, így elősegítve a lencse domborúságának kialakulását. A víztaszító régetbe elektromosságot vezetve szabályozható a víztaszítás mértéke és ezzel változtatható a lencse alakja.


A lencse prototípusa 3 mm átmérőjű és 2,2 mm vastag, lehetővé téve ezzel miniatűr optikai rendszerekben való felhasználását is. A fókusztartomány az első hivatalos bemutatón 5 cm és a végtelen között volt állítható, a teljes tartományban rendkívül gyorsan, átlagosan 10 ms alatt. Tartóssága szintén nagy, hiszen a gyártó a tesztek során több mint 1 millió fókuszálással tesztelte, miközben nem veszített meglévő optikai teljesítményéből. Fogyasztása emellet szinte elhanyagolható, mely elsősorban az akkumulátorról üzemeltetett, hordozható készülékeknél jelent majd előnyt. További előnye, hogy ütésálló és igen változatos hőmérsékleti viszonyok között is megfelelően működik.


A lencse jövőbeli alkalmazási területei egészen sokrétűek lehetnek, mint pl. olcsó digitális fényképezőgépek, kamerás mobiltelefonok, endoszkópok vagy optikai tárolók.

Letölthető videók:
  • 1. videó
  • 2. videó
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • Cat #14
      simán bal gombbal rákattintva nekem müködik
    • Pepito #13
      A Philis szervere ellenőrzi a UA stringet. Ezért vagy a cache-ből kell kibányásznod ügyesen a videót, vagy irj egy kis programot, ami a WMP UA stringjét küldi el a HTTP GET-ben.

      Remélem világos voltam. :)
    • Pepito #12
      "...mert ha lefele forditom, es a ket folyadek helyet cserel,..."
      Hát pont nem, mert azonos a sűrűségük, tehát nem ébrednek ilyen fajta erők.
    • gz8 #11
      Ügyesen :->
    • bunny #7
      Huh, a kettes videóban hogy átrántja a fókuszt ... elég durvinyek, persze nyilván először nem a profi fotós technikában fog megjelenni, de aztén később ... végülis a szemünk is folyadékos, úgyhogy nyilván meg lehet csinálni jó minőségben is.
    • Pepito #6
      Ez az eszköz nem fogja kiváltani a mai professzinális optikákat, de ez nem is cél.
      Pont a kis méret és az ezzel járó előnyok játszanak komoly szerepet.

      Re deformáció: Ha a két különböző folyadék sűrűsége közel azonos, akkor nem lép fel deformáció a főtehetetlenségi tengelyek irányának megváltoztatásakor vagy vibráció esetén sem.

      Re nagy méret: Nyilvan nem lehet nagy méretben elkészíteni a dolgot, mert (1) a felületi feszültségek nagy méreteknél elhanyagolhatóak, (2) a lencse görbülete tulságosan kicsinek adódna, ami nagy fókusztávolságot eredményez.

      Re jövő: Amikor majd mozaik optikákat építenek ezekből, az lesz az érdekes (légy szeme).
      Igaz, hogy ehhez pedig még a mostaninál is kisebb elemi lencsék kellenének.
    • nenad #4
      nickname, gondolkozz egy kicsit,szerinted a fejlesztok erre nem gondoltak? Ha elolvasod folyadekban uszik... annal jobb csillapitas nem is igen van..Tuti befuto cucc. Szuper.