Spencer

4,5 megapixeles Foveon szenzoros új Polaroid digitális fényképezőgép

A Polaroid bejelentette a világ első olyan, kereskedelmi forgalomban kapható elérhető árú digitális fényképezőgépét, melyben a Foveon 4,5 megapixeles felbontású X3 típusjelzésű képérzékelője teljesít szolgálatot.

A Polaroid és a Foveon munkatársai a napokban zajló PMA (Photo Marketing Association) szakkiállítást használták fel arra, hogy bejelentsék az x530 típusjelzésű újdonságot. A World Wide License gyártósorain készülő digitális fényképezőgép várhatóan júniusban jelenik majd meg a piacon, még pedig 399 dolláros, vagyis mintegy 82 ezer forintos áron, ami egy 4,5 megapixeles felbontású fotómasina esetében mindenképpen kedvezőnek mondható. A Polaroid x530-as modell egyébként többek közt 2 colos képátlóval rendelkező folyadékkristályos kijelzőjéről, háromszoros optikai zoomjáról, valamint SD (Secure Digital) memóriakártyák fogadására alkalmas bővítőhelyéről ismerszik meg.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyításhoz

A Foveon technológia a 2002-ben megjelent, professzionális kategóriájú Sigma SD9 digitális fényképezőgép esetében debütált a piacon. Eric Zarakov, a Foveon marketing részlegének alelnöke a mostani bejelentés kapcsán elmondta, hogy a Foveon technológiájú fényképezőgépek segítségével részletgazdagabb fotók készíthetők, mint a hasonló felbontással rendelkező egyéb masinákkal. Zarakov szerint továbbá a fényképek színei sokkal élethűbbek és tisztábbak, és a képeken még a legapróbb feliratok is könnyedén elolvashatók.

A Sigma SD9-ben fellelhető Foveon képszenzor és a most bemutatkozott Polaroid x530-ban megtalálható képérzekelő nem ugyanaz a chip, ugyanis a hasonló szolgáltatási körű chipek közül a Polaroid gépében található továbbfejlesztett változat kisebb fizikai méretekkel rendelkezik. A Polaroid újdonsága az X3F RAW formátum mellett természetesen JPEG formátumban is képes az elkészített képek mentésére, ezenkívül pedig említésre méltó a videofelvételi képesség. A Polaroid x530 640x480 képpontos felbontás mellett 30 képkocka/másodperc sebességű mozgókép anyagot képes rögzíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #25
    Ez is 4,5 megapixel, csak egymás alatt vannak a pixelek:)
  • Power #24
    A gond az, hogy a RAW néha túl nagy.
    Azaz már kevés a hely, akkor jobb egy Fine JPEG, nagy felbontással, mint egy kisfelbontású RAW.
    A SD9/SD10-nél persze ez kevésbé gond, mert nem az a kategória ahol nem várható el, az 1G-s kártya, de a Polaroidnál szerintem öngól lenne nem támogatni a JPEG-et.
  • Power #23
    2004 szeptemberére igéri a Polaroid, ha jól emlékszem 400 euró lesz.
    Azért 2 MP-s jobb lett volna.
  • _Vegeta_ #20
    Nem rossz kutyu, de olyan randa mint a baj. :)
  • Penta #19
    A cikk írója meg gondolkodás nélkül átveszi a hülyeséget...
  • Penta #18
    Az tényleg durva, hogy a gépre is ráírják a 4,5-et, én csak a cikk miatt jegyeztem meg, hogy az valójában másfél. Persze minőségben nem összevethető, de a fizikai felbontása attól még ennyi, az a 4,5 a gép elején marketinghazugság.
    Persze lehet azt mondani, hogy 4.5 mpx hagyományos szenzornak felel meg a minősége, de akkor meg nem kellene azzal dicsekedni, hogy foveon technológiát használ a gép.
    Sigma: nem értem, hogy miért baj, ha nem tud jpegben menteni. A technika ütőképessége pont a részletességben rejlik, amit a tömörítés megöl. Számítógépen aztán mindenki úgy konvertál ahogy akar...
  • Zedas #16
    Elméletben jó amit mondassz, de van egy fontos eltérés, mégpedig az élesség. Az emberi szem sokkal kevesebb szín receptorral rendelkezik mint fényesség érzékelővel(http://www.sulinet.hu/fizika/anyagok/szem/szem.htm).
    Ezt használják ki pl. az MPEG kódolásnál, ott két pixelre jut egy szininformáció és mégsem látod, mert a fényesség viszont minden pixelre egyedi.
    A hagyományos CCD/CMOS kijelzőknél a megapixellel megegyező számú fényesség adatod lesz, de sokkal kevesebb színinformációd.
    Nagyításnál hiába használsz bármilyen jó algoritmust nem fognak a nemlétező adatok előbukkanni, míg egy rendes 6megapixeles képnél ezek megvannak.
    Sok X3-as képet néztem és 3 megapixelen a Sigma SD9 mindent üt, részletességben is, viszont nagyításnál már más a téma.

    A jövő mindenképpen az X3-é, de jelenleg még túl drága szerintem és leaglább 4.5 megapixeles tényleges felbontás kellene hogy el tudjon széles körben terjedni. Egy SD9 most fél milla fölött van (csak ház), míg egy Rebel-t megkapsz 300 alatt (csak ház).

    Egyébként pár X3 minta kép SD9:
    http://www.dpreview.com/reviews/sigmasd9/page25.asp
    SD10:
    http://www.dpreview.com/articles/sigmasd10/page5.asp
    És a Canon EOS 300D:
    http://www.a-digital-eye.com/300DNB1.html
  • RelakS #14
    kék, ZÖLD, és piros :)

    Egyébként meg az elv ua. mint a szines filmnél, hogy a si a különböző mélységeiben különböző színekre érzékeny
  • RelakS #13
    Ugyan az, mikor kihozzák, hogy a nyomtató 720*180 dpi szines pl, de az csak azt jelenti, hogy a 180*180 dpi-ben négy színt használ...
  • Mr. Perfect #12
    Én nem is értem milyen alapon írják rá a gépre, hogy 4,5MP amikor valójában csak 1,5MP-es a cucc, igaz, hogy az tényleg jobb szinhűségű. Ez nem a vásárlók megtévesztése véletlen?