Berta Sándor

Intelligens azonosítókártya olaszoknak

A Carta d'Identia Elettronica, vagyis CIE elnevezésű úgynevezett Smart-Card abban segít a jövőben az olasz polgároknak, hogy könnyebben intézhessék mindennemű hivatalos ügyeiket.

Különleges azonosítókártyához jutnak az olasz állampolgárok. A CIE egymagában képes mindarra, ami miatt előtte évekig több kártyát is magukkal kellett hurcolniuk a taljánoknak. A kártya egyszerre szolgál személyazonosság igazolására, társadalombiztosítási kártyaként, vagy a nyilvános intézményekbe (könyvtárak, múzeumok stb.) való belépőkártyaként. Ezen kívül megtalálhatók rajta a tulajdonos biometriai adatai, így például az elektronikus formában rögzített ujjlenyomatai, de az "arcvonásainak a digitális fényképe" is.


A Smart-Card segítségével digitális úton is kitölthetők a különböző fontos dokumentumok, így például az adóbevallás is. Ezáltal a felhasználó megspórolja magának a fáradságos utakat a hivatalokba, ám az intézmények is jól járnak, hiszen megszűnik a sorban állás és a tolongás a pultok előtt. A rendszert a Siemens Business Service szállítja és megkapta a német információtechnikai biztonsági hivatal (BSI) "ITSE E4 hoch" minősítését. A Siemens tájékoztatása szerint ez a minősítés azt jelenti, hogy a rendszer gyakorlatilag mindennemű hackertámadás ellen védett.

A Smart-Card moduláris felépítésű, tehát bármikor - tetszés szerint - kiegészíthető, bővíthető új funkciókkal. Ezek után nem csodálkozhatunk azon sem, hogy az olaszok már azon gondolkoznak, miszerint a kártyát az állampolgárok felhasználhatnák a legközelebbi választásokon, mint "elektronikus szavazat-leadó eszközt". Az olasz kormány tájékoztatása szerint az elkövetkező öt esztendőben több, mint 50 millióan kapják meg az intelligens személyi kártyájukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #8
    előbb utóbb ugyis elektronikus lesz a személyi is... ha egyáltalán lesz, és nem pedig tenyér vagy ujjlenyomat alapján azonosítanak mindenhol, ahol kell
  • AtisH #4
    Az inteligens mosópor és az inteligens reklámtábla után itt az inteligens azonosító kártya.:-O Gratula! Nekem az inteligens eszközökről eddig más volt az elképzelésem.
  • Zoldalma #2
    Tukrozi a kartya miniatur voltat :)
  • Lazarus #1
    Húdenagy kép lol :D