Franczy

Jelszavak helyett ujjlenyomatok

Az egyik iowai felsőoktatási intézmény hallgatói és oktatói szépen lassan elfelejthetik egyes jelszavaikat, ugyanis az intézményen belül ujjlenyomat leolvasó rendszereket honosítanak meg. A Des Moines Area Community College hallgatói közül azonban sokan nem díjazzák az ötletet, ugyanis egyesek úgy vélik, hogy az ujjlenyomat leolvasó rendszerek elterjedését követően a Nagy Testvér folyamatosan figyelni fogja őket, és külön érdekesség, hogy a Berkeley-ben található, jó hírnévvel büszkélkedő Kaliforniai Egyetem hallgatói is tiltakoznak az ilyen azonosító rendszerek bevezetése ellen, noha ezen egyetemen ilyen rendszereket egyelőre nem kívánnak alkalmazni.

Az iowai egyetem vezetői elmondások szerint azért döntöttek az ujjlenyomat leolvasó rendszerek bevezetése mellett, mert az elmúlt időkben számtalan problémát okozott, hogy a hallgatók gyakran elfelejtették jelszavaikat, ezenkívül pedig az oktatási intézmény vezetői az új azonosító rendszertől az általános számítógépes biztonság növekedését várják. Az egyetemen egyébként úgy oldották meg az újfajta azonosító rendszer gyors üzembe helyezését, hogy az intézmény számítógépeire ujjlenyomat leolvasóval ellátott egereket csatlakoztattak.

"Az eddigiekben számos olyan visszajelzést kaptunk hallgatóinktól, melyek szerint az egyetem számítógépes rendszere több biztonsági réssel rendelkezik, éppen ezért úgy döntöttünk, hogy az ujjlenyomat leolvasó berendezések meghonosításával növeljük a rendszer biztonságát. Úgy vélem, hogy akkor cselekszünk helyesen, ha elébe megyünk a problémának, és nem akkor, ha esetleg késlekedve próbáljuk meg orvosolni azt" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Tony Paustian, az egyetem egyik dékánja.

Paustian elmondta, hogy az egyetem által alkalmazott ujjlenyomat leolvasó rendszerek a felhasználó hüvelykujjának meghatározó pontjai alapján végzik el a rájuk bízott azonosítási és beléptetési feladatokat. Az ujjlenyomat leolvasó rendszereket szépen lassan az egyetem összes számítógépes rendszere esetében be kívánják vezetni, és ha minden jól megy, akkor a következő szemeszterre ezen munkálatok be is fognak fejeződni. Számítógépes biztonsági rendszerünk akár a kormányzati, vagy a katonai rendszerekkel is felveszi majd a versenyt - mondta Paustian.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • reszcsi #5
    Nem is tudom, talán azért mert tárolják az ujjlenyomatodat amit amúgy csak akkor tehetnének meg, ha bevisznek a rendőrségre mint gyanusítottat és ott leveszik ? Hát én meg tudom érteni őket ... főleg akkor ciki ez, ha valakinek vaj van a füle mögött :D
  • Yeti #4
    Nemtudom, szerintem semmivel sem lehet a hallgatokat jobban megfigyelni ezzel az ujlenyomatos rendszerrel, mint a jelszavas rendszerrel, ugyhogy nem ertem mit mitol figyelne oket e miatt a nagy testver...
  • Pheel #2
    MINDEN védelmet ki lehet játszani, csak kérdés, hogy megéri-e...
  • gz8 #1
    Ha ez igaz, akkor minden okés lesz :)))