JohnnyCage

Készülőben az egységes elektronikus azonosítószám

Az amerikai kormány támogatja azt a tervet, amelynek keretében a telefonszámokat internetes címekhez lehetne kapcsolni az egyszerűbb azonosítás érdekében.

Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium egyik belső levele szerint a kormány támogatja az ENUM néven ismert elektronikus azonosítószám rendszer bevezetését, amely lehetővé tenné, hogy az emberek egyetlen egy számot használjanak telefonjuk, internet címük, e-mail postafiókjuk, faxuk, illetve csevegőrendszerük eléréséhez. Az ENUM bevezetése jelentősen felgyorsítaná a telefonos-, illetve internetes hálózatok egymáshoz való közelítését, és óriási előrelépést jelentene az Internet-alapú telefonos szolgáltatások elterjedésében.

"Az Egyesült Államoknak ki kell használnia az adódó lehetőséget, és részt kell vennie az e164.arpa programban" - írta Nancy Victory helyettes államtitkár egy, az amerikai Külügyminisztériumnak címzett levelében. Victory szerint a rendszer támogatja a szabad versenyt, minimalizálja a szabályozást, elősegíti a problémamentes együttműködést, és védi a személyes adatokat, ezért az Egyesült Államoknak formálisan is támogatnia kell a projektet, és elő kell segítenie annak bevezetését.

"Az ENUM hazai bevezetésének fontos szempontja a biztonság, valamint a bizalmas jelleg maximalizálása. A rendszer működtetőinek olyan megoldásokat kell kifejleszteniük, amelyek biztosítják, hogy kizárólag a jogosultak férhessenek hozzá a személyes adatokhoz.

Az ENUM címeket használó azonosítók a tervek szerint az e164.arpa domain-nel (tartomány) fognak végződni. A felhasználó ENUM száma saját, ország- és körzetszámával kibővített telefonszáma lenne, tehát a +36123456789 telefonszámhoz a 3.6.1.2.3.4.5.6.7.8.9.e164.arpa Internetcím tartozna. Az átalakítás a felhasználó számára láthatatlanul zajlana, mint a jelenlegi domain nevek - IP címek esetében.

Az ENUM rendszert az Internet Engineering Task Force elnevezésű szervezet Telephone Number Mapping munkacsoportja fejleszti. Az új azonosítórendszer szabvány vázlata 2000 szeptemberében készült el, és jelenleg mintegy 13 ország támogatását élvezi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #10
    persze majd az ashole-on is 34324 leszek meg a bíróságon is ?? LOL
  • TheZsenyka #8
    Ismersz olyan embert akinek a háztartásában nincsen mobiltelefon?
  • Supergamer_real #7
    Vagy ha elterjed az elektromos hálózaton keresztüli lan? Az utolsóhavi villanyszámlám egyenlegét?...
    Nevetséges
  • Supergamer_real #6
    Brilliáns ötlet.Mi van ha nincs is telefon a házban és pl Wireless lanon keresztül jön be a net?(pl. Lanport) Akkor a címemet vagy az adószámomat csatolját az IPhez?

  • magyar ember 2 #5
    A nagy testver most megkonnyebben figyel teged...
  • Crazy Dog #3
    :) Most se kell tudni a címzett levelezőszerverének az IPjét, csak a nevét. Az meg bármi lehet majd.

    Hát, ez öröm lesz az NSA-nak, meg az FBI-nak, milyen könnyen lehet majd valakinek a levelezését, a netet és a telefonbeszélgetéseket ellenőrizni.
  • Gabest #1
    Eh, azért egy email cím sokkal könnyebben megjegyezhető, mint egy ekkora szám.