Spencer

Friss Intel Nocona információk

Intelhez közelálló források nyilvánosságra hozták az Intel legújabb, jelenleg Nocona fejlesztési kódnevet viselő Xeon mikroprocesszorainak várható árát.

A Nocona alapokon nyugvó Xeon chipek a legfrissebb információk szerint valamikor a jövő esztendő második negyedévében jelennek majd meg a piacon. Ezen, 0,09 mikronos gyártási technológiák segítségével készülő processzorait az Intel elsősorban a duálprocesszoros szerverek piacára pozícionálja.

Amennyiben hinni lehet a pletykáknak, a Nocona magos Xeon 1M processzorok 2,8 GHz-es, 3 GHz-es, 3,2 GHz-es, 3,4 GHz-es, illetve 3,6 GHz-es frekvenciával rendelkező változatokban lesznek kaphatók. Lényeges, hogy a Nocona alapú új Xeon 1M processzorok mikroarchitekturális szempontból különbözni fognak a jelenleg forgalomban lévő Xeon 1M chipektől. Az egyik legfontosabb különbség, hogy a Noconában kétszer akkora (16 KB) L1 cache kap helyet, mint elődjében, illetve, hogy a jelenlegi 12 KB-ról 16 KB-ra nő az uOps Trace Cache mérete.

Ezenfelül a Nocona az Intel közeljövőben érkező újgenerációs asztali Pentium 4 processzorának, a Prescottnak a korábbiaknál sokkal hatékonyabb elágazás előrejelző mechanizmusát, illetve vadonatúj SSE3 utasításkészletét is megkapja. További újdonságnak számít a jelentős mértékben továbbfejlesztett Hyper-Threading technológia, illetve a 800 MHz-re emelt rendszerbusz frekvencia. Ezek alapján elmondható, hogy egy azonos frekvenciájú jelenlegi Xeon 1M, illetve egy Nocona magos új Xeon 1M közül utóbbi jóval nagyobb teljesítménnyel fog rendelkezni.

Jó hír, hogy a Nocona processzorok bemutatkozásával egy időben jelentős mértékben csökkenni fog a régebbi, 400 MHz-es, illetve 533 MHz-es QPB-vel (Quad Pumped Bus) rendelkező Xeon 1M processzorok ára. Így például egy jelenleg 851 dollárba kerülő, 533 MHz-es rendszerbuszú, 3,2 GHz-es frekvenciájú Xeon 1M chipért a jövő év második negyedévétől kezdve már csak 690 dollárt kell majd fizetni, ezzel párhuzamosan pedig ugyanezen processzor 3,06 GHz-es változatának ára 690 dollárról 455 dollárra fog mérséklődni. A jövő év első negyedévében debütál majd egyébként a 3,2 GHz-es Xeon 2M processzor (533 MHz-es QPB), mely 1043 dollárba fog kerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!