Spencer

Friss információk az Intel új Xeon chipjeiről

Az Intel a múlt héten jelentette be, hogy későbbi időpontra tolja Tejas fejlesztési kódnevű következő generációs asztali processzora bemutatkozását, így nem okozott különösebb meglepetést az a friss hír, miszerint a hasonló alapokon nyugvó, Jayhawk magos újgenerációs Xeon DP processzorok is a korábban tervezettnél később, csak valamikor a jövő esztendő második negyedévében jelennek meg a kereskedelmi forgalomban.

A közelebbi jövővel kapcsolatos hír, hogy a világ legnagyobb chipgyártója február 15-én rántja le a leplet a 2 MB cache-sel rendelkező 3,2 GHz-es Xeon, az 1 MB cache-sel ellátott 2,8 GHz-es Xeon, valamint az ugyancsak 1 MB gyorsítótárral felvértezett 2,4 GHz-es Xeon újdonságokról. Mindhárom Xeon chip 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciával, valamint 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkezik.

A legfrissebb Intel roadmapből kiderül, hogy a legmodernebb 0,09 mikronos feszített szilícium technológiák segítségével készülő, duálprocesszoros szerverekbe szánt Nocona magos Xeon processzorok valamikor az idei év utolsó negyedévében látnak majd napvilágot. Ezen új processzorok egytől egyig 800 MHz-es rendszerbusz frekvenciával fognak rendelkezni, működési frekvenciájuk pedig 2,8 GHz és 3,6 GHz közötti lesz. A legolcsóbb verzió 209 dollárba, vagyis mintegy 43 ezer forintba, a legdrágább pedig 851 dollárba, vagyis megközelítőleg 178 ezer forintba fog kerülni.

A Nocona chipek közvetlen utódjának tekinthető Jayhawk magos Xeon processzorok a korábbi híradásokkal ellentétben csak valamikor 2005 második negyedévében jelennek meg a piacon. Míg a Nocona az asztali gépekbe szánt Prescott szerver változata, addig a Jayhawk, a Prescott utód Tejas szerver számítógépekben történő felhasználásra szánt verziója. A Jayhawk magos Xeon processzorokban 24 KB L1 cache, valamint 1 MB másodszintű gyorsítótár kap helyet, azonban a 0,065 mikronos gyártási technológiákra történő áttérést követően utóbbi cache mérete várhatóan 2 MB-ra fog növekedni. A Jayhawk ezenkívül új utasításkészlettel és továbbfejlesztett HyperThreading technológiával büszkélkedhet majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!