Spencer

125 internetes bűnöző került rács mögé

John Ashcroft, az Egyesült Államok igazságügyminisztere bejelentette, hogy egy nagyszabású nemzetközi bűnüldözési akció keretein belül 125 internetes bűnözőt, hackert és lopott vagy éppen nem létező árukkal a világhálón kereskedő személyt tartóztattak le a hatóságok.

A hét héten keresztül tartó akcióban a világ több rendőri szervezete is részt vett, és a nyomozati munka közben mintegy 125 ezer olyan kárvallottat találtak, akiket a high-tech bűnözők összesen mintegy 100 millió dollárral károsítottak meg. Az információs szupersztrádának kommunikációs, információszerzési és kereskedelmi feladatokat kell ellátnia és nem szabad engedni, hogy a bűnözés melegágyává váljon - nyilatkozta Ashcroft.


John Ashcroft az "'Operation Cyber Sweep" eredményeit ecseteli

A letartóztatás alá helyezett gyanyúsítottak nagy része a közelmúltban úgy csalt ki pénzt a gyanútlanabb felhasználóktól, hogy nem létező termékeket hirdetett meg az interneten és komoly pénzeket kért el értük, a vásárlók pedig az ilyen esetekben csak futhattak a pénzük után. Ashcroft elmondta, hogy az ilyen jellegű csalásokhoz hasonlóan ugyancsak sok gondot jelentenek az internetet különböző lopott termékek kereskedelmére használó bűnözők, illetve bűnözői csoportosulások.

A most letartóztatott 125 személy között olyan hackerek is akadnak szép számmal, akik vállalati, illetve kormányzati szerver számítógépeket törtek fel szabadidejükben, onnan pedig értékes információkat, vagy például bankkártya adatokat loptak el. Mondanom sem kell, hogy az akció keretein belül több, illegálisan lemásolt szoftverek kereskedelmével foglalkozó kalóz is rács mögé került.


A bejelentésen Patrick Acheampong, Ghána rendőri vezetője is szót kapott

Egy kaliforniai férfit azért kapcsoltak le a hatóságok, mert elektronikus levelek formájában folytatólagosan halálos fenyegetéseket küldött egy kanadai felhasználónak, akiről azt hitte, hogy spamekkel, vagyis reklámokat tartalmazó kéretlen e-mailekkel bombázza őt. Romániában azért tartóztattak le egy személyt, mert alapos a gyanúja annak, hogy a közelmúltban mintegy 500 ezer dollárt csalt ki egyes internetes árverések résztvevőitől, ezenkívül pedig Ghanában és Nigériában is olyan internetes bűnözőket vontak ki a forgalomból, akik a vád szerint több millió dolláros csalásokat hajtottak végre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #6
    nem, de totál lényegtelen, mivel a különbség tényét csak az érintettek bizonygatják, akiknek véleménye meg nem mérvadó...
  • Darth Sith #4
    tudtom szerint a hacker nem rombol, az a cracker, de lehet hogy én vok a hülye. :)