JohnnyCage

3 évet kapott az FBI által elfogott orosz hacker

Három év börtönbüntetést kapott az az orosz hacker, akit az FBI hamis állásajánlattal csalt az Egyesült Államokba, majd elfogott.

Az eset, amelyről korábban már beszámoltunk, "az első alkalom volt, hogy az FBI-nak számítógépes bűncselekményekkel vádolt külföldi állampolgárokat sikerült elfognia, és külföldről sikerült digitális bizonyítékot szereznie" - közölte az amerikai Igazságügyi Minisztérium.

Az eset azonban arról is ismert, hogy az FBI először tört fel külföldi számítógépes rendszereket bizonyítékok szerzése céljából.

Az ügyben illetékes szövetségi bíró elutasította az ügyész azon javaslatát, hogy a 27 éves Vaszilij Gorskov legalább 16 év börtönbüntetést kapjon, közölte John Lundin, az orosz hacker védőügyvédje. Gorskov a három év börtönbüntetés mellett 690 ezer dollár kártérítést köteles fizetni.

John Coughenour bíró elmondása szerint figyelembe vette az ítélet meghozatalakor, hogy Gorskovot orosz családjának súlyos egészségügyi és pénzügyi problémái késztették a bűncselekmények végrehajtására.

Gorskovot egy évvel ezelőtt 20 rendbeli számítógépes bűncselekmény elkövetésében, egészen pontosan csalásban, és összeesküvésben találta bűnösnek a bíróság. Az orosz hacker számos bankkártya adatainak ellopásában segített társának, Alekeszej Ivanovnak.

Ivanov augusztusban bűnösnek vallotta magát mintegy 11 amerikai társaság számítógépes rendszerének feltörésében, illetve bankkártya adatok, és személyes információk eltulajdonításában.

A két hackert még 2000 novemberében fogta el az FBI, miután egy Invita nevű képzeletbeli számítógépes biztonsági cég hamis állásajánlatával amerikába csalta őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Devla #32
    Ha lenne olyan kepzettsege, amivel 7000$os munkat tud vegezni szerintem nem kellett volna hitelkartya-adatokat lopnia a megelheteseert.
  • AtisH #31
    Feltételesen kiengedik 2 év után és adnak neki egy 7000$-os melóhelyet, miközben a fizujából 5000 dolcsit levonnak havonta....
  • Hustler_hu #30
    Whan comes around goes around :) kapnak majd ok fincsi dolgokat varjatok csak :) Ruszki h4x0rok megbosszuljak ...
  • Devla #29
    Persze, 3 ev dutyi utan szepen visszamegy haza. Felteve, hogy az alatt a 3 ev alatt osszeszed 690,000 dollart. Szerintetek mennyi eselye van ra? Gratulaljunk USAnak, az igazsag vedelmezojenek es a szabadsag otthonanak, hogy sokmillio arab utan egy ujabb ruszki eletet is sikerult TELJESEN tonkretenniuk.
  • awender #27
    Egyébként gondoljatok bele:
    1) FBI általában az igazán nagy halakat nem kapja el - na jó, Mitnick, de ő végülis kaphatott volna 1000 évet is.
    2) Srác valószínűleg kishal volt. Általában aki kicsiben csinálja, az tör fel csak pár tucat helyen dolgokat.
    3) A pénz hiánya valószínűleg valós volt.
    4) Srác kap egy állásajánlatot az USA-ban. Család örül, srác is, hogy becsületes munkával kereshet pénzt. Gondolom ez vezérelte az állás elfogadásában is, mivel gondolom nem úgy hirdettek hogy: "hacker-eket keresünk pénzlopáshoz."
    5) Srác kimegy, de munkahely szerint börtönbe csukják. Nos, ezután visszamegy ruszkihonba, ahonnan többet már ugyan ki nem rángatják, aztán lop onnan továbbra is.
    6) Putyin általában szarik az amcsi "igazságszolgáltatásra", így valószínűleg az FBI nagyobb kárt okozott az országának, mint amennyi hasznot. Valószínűleg az FBI csupán kirakatakciót szervezett. Végülis jól hangzik a dolog nem? Az FBI megvédi az amcsi népet a csúnya, büdös hacker-ektől. Röhög a májam....
  • awender #26
    Én inkább élek köcsög amerikai világban, mint mondjuk Saddam féle rezsimben. Ez persze gusztus dolga.
  • awender #25
    Látszik hogy életedben nem kerestél még állást külföldön. A cégemtől 200 méter sugarú körben találok több olyan rettentő hülye nevű céget, melyre azt mondanám, épeszű ember nem ad cégnek ilyen nevet.
  • awender #24
    Na ebben tevedsz azt hiszem.
  • awender #23
    Csak neked tunik annak. Persze ra lehet fogni hogy a latinnal kapcsolatban esetleg meghivast jelent. Es akkor? Gyanut fognal.... cecece
  • AtisH #20
    Na meg asztán, ha három év múlva kiengedik és hazamegy, akkor fogja csak igazán széthekkelni az amcsi szervereket!!! Kivéve, ha ajánlanak neki egy jó zsíros állást. Esetleg az FBI-nál...