Gege

Az Egyesült Királyság kiadatná a spammelőket

Az angol törvényhozók reményei szerint új taktikát vethetnek be a tengeren túlról érkező kéretlen e-mailek áradata ellen: a spammelőre kiadatási engedélyt kérnének, és az Egyesült Királyságban állítanák bíróság elé.

"A spammerek már nem egyszerűen bosszantóak, hanem fenyegetést jelentenek" - mondta Brian White brit képviselő. Az Egyesült Királyság volt a második EU-tagállam Olaszország után, ahol a decemberben törvényerőre emelkedő javaslat szerint bűncselekménynek minősül a kéretlen e-mail küldése.

A törvényt azonban bírálják a spam ellen küzdők, mondván, hogy nem lesz elégendő ahhoz, hogy a spamet csírájában fojtsa el. Szakértők szerint a kéretlen levelek a tengeren túlról érkeznek, elsősorban az Egyesült Államokból. Kezdetben csupán a spammerek kiadatását kérnék, később kiterjeszthető lenne vírusírással és hackeléssel gyanúsított személyekre is. White több törvényhozó társaságában október elején az Egyesült Államokba utazott, ahol FBI-ügynökökkel tárgyaltak az angol törvényeket megsértő amerikai spammerek kiadatásáról. "Az ügynökök - az egyedi esetre való tekintettel - azt mondták, hogy részükről minden rendben van" - mondta White.

A spam felemelkedése, azaz a pornótól kezdve az olcsó jelzálogon keresztül az ismét dús hajkoronáig mindent ajánló kéretlen e-mailek áradata a világ törvényhozói számára is égető problémává vált. "Az ilyen e-mailek többsége vagy csalás, obszcenitás, illetve gyermekpornó, vagy pedig a csak receptre kapható gyógyszerek (elosztása és marketingje) miatt törvénytelen. Nem hiszem, hogy minden egyes spammerre mindezt rá tudnánk bizonyítani, de a többségük esetében megalapozott lenne a törvénysértés" - tette hozzá.

White szerint a spammer kiadható lenne, ha bizonyítottan megszegte azt a 13 éve hozott, számítógéppel történő visszaélés ellen hozott törvényt (Computer Misuse Act), mely tiltja a más számítógépébe történő behatolást és rongálását. Ezért aztán a más számítógépébe való behatolást lehetővé tevő trójai vagy vírus küldése elegendő indíték lenne a kiadatási kérelemhez.

A vádlók azonban kihívással néznek szembe: a bizonyíték kellőképpen megalapozott kell legyen, azaz bizonyítani tudják az adott spammer és a bűncselekmény közötti kapcsolatot, ugyanis a bűnelkövetők álnéven küldik leveleiket, és tartózkodási helyüket is hatékonyan titkolják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HuAn82 #4
    "Ezek az emberek nem csupán az Internet-szolgáltatók szabályait szegik meg. Ezeknek az embereknek tényleg börtönben kellene ülniük."

    Ennyi tetszet belőle...


  • Darth Sith #3
    nagyon jól teszik.
  • mrzool #2
    "A spammerek már nem egyszerűen bosszantóak, hanem fenyegetést jelentenek" - mondta Brian White brit képviselő.

    Igaz... Az egyik legdurvább, amit a spam témában eddig olvastam:

    Álca spammerek számára