Rónai György

Kalifornia precedens értékű spamellenes pert nyert

Az állam ügyvédje, Bill Lockyer a PW Marketing of Los Angeles Country, és annak tulajdonosai, Paul Willis és Claudia Griffin ellen hozta fel az ügyet 2002-ben, egy 1998-a spamellenes törvény alapján. Ezen a törvény hatáskörét az elmúlt hónapban erősítették meg, hogy segítségével könnyebben fel lehessen lépni a spammerek ellen.

A PW Marketinget azzal vádolták, hogy kéretlen e-mailek millióiban reklámozta azt a 39 dolláros útmutatóját, amelyben egyértelműen vagy burkoltan spammelésre való buzdítás szerepel, egy bizonyítékként szolgáló hosszú listával egyetemben, amely rengeteg kaliforniai polgár e-mailcímét tartalmazza. Az ügyészség szerint a cég ezzel megsértette az 1998-as spamellenes törvényt, amely többek között egyértelműen kimondja, hogy a reklám e-mailekben egy ingyenesen hívható telefonszámnak is kell szerepelnie, amelyen a címzett lemondhatja a kéretlen reklámok küldését. Ezen kívül a cég érvényes válaszcímmel sem látta el e-mailjeit, amivel ugyancsak megsértette a spamellenes törvényt.

Bill Lockyer még azt a vádat is felhozta a cég ellen, hogy az illegálisan behatolt bizonyos felasználók gépeibe, hálózataiba, hogy az e-mailjeit visszakövethetetlenül tudja elküldeni.

Az ügyvéd elmondása szerint ez a megnyert per, amely a büntetésen kívül megtiltotta a cégnek a kéretlen, és feladó nélküli e-mailek küldését, precedens értékű lesz a jövőbeni spamellenes tevékenységhez. Az ítélet ezen kívül kimondja, hogy Willis és Griffin semmilyen tranzakcióban, vagy üzletben nem vehet részt 10 éven át, amely az interneten reklámozza magát.

Január 1 után, az állam spamellenes törvényét oly módon szigorítják, hogy a privát felhasználók is pert indíthatnak a spammerek ellen, akár 1000 dolláros levelenkénti kártérítést követelve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mighty #5
    Kivancsi lennek, mit csinaltak azzal a 2 millaval?
  • FtranX #4
    Éljen! Végre megbüntetik ezeket a szemeteket!!
  • gz8 #3
    Egyetértek! Rummatejbe!
  • Darth Sith #2
    halál büntetést a spam eseknek! :D
  • Darth Sith #1
    alapból nem kéne engedélyeznia spam maileket és kész. :)