JohnnyCage

Nagy-Britanniában törvény tiltja a spamet

A brit kormány egy olyan törvénytervezetet fogadott el, amely az internetezők és mobiltelefon felhasználók védelmét célozza a mostanában egyre nagyobb tömegben érkező kéretlen reklám e-mailek, illetve SMS-ek ellen.

Az új törvény, amely az Európai Unió Bizalmasság és Elektronikus Kommunikáció elnevezésű direktívájának implementációja, december 11-én lép hatályba Nagy-Britanniában. A törvény szerint törvénysértést követ el az a társaság, amely kéretlenül üzleti célú e-mailt, vagy mobiltelefon üzenetet juttat el olyan felhasználóknak, amellyel nem áll ügyféli viszonyban, vagy amelytől nem kapott előzetesen engedélyt az e-mailek, illetve mobil üzenetek küldésére.

A törvénysértő társaságok minden egyes törvénysértési eset után 5000 font kártérítési összegre büntethetők.

Az új törvény azonban csak a magánfelhasználók számára küldött kéretlen üzenetekre vonatkozik, és nem tiltja a társaságok közötti, üzleti célú üzenetküldést. A törvény hatályba lépését követően is szabad lesz kéretlen, üzleti célú üzenetet küldeni minden olyan e-mail címre, amely egyértelműen egy társaság üzleti jellegű postafiókja.

A brit Kereskedelmi és Iparügyi Minisztérium közleménye szerint a törvény nem gátolja a tisztességes, cégek közötti kommunikációt. Stephen Timms elektronikus kereskedelmi miniszter szerint a törvény egy igen fontos lépés a kormány részéről az egyre inkább terjedő spam elleni küzdelemben. "Úgy vélem, az új törvény hatásos módszer lesz az EU-n belüli spam megfékezésére" - mondta Timms hozzátéve, hogy mindez azonban még nem jelent teljes megoldást a problémára.

Az Európai Unió direktívája az amerikai törvénytervezetekkel ellentétben nem a lejelentkezési lehetőséget támogatja, hanem a kötelező feljelentkezési feltételt tartja a hatásos megoldásnak a problémára. Egyes szakértők szerint az amerikai megközelítés gyakorlatilag törvényessé tenné a kéretlen üzleti célú e-maileket, a közelezően előírt leiratkozási lehetőség pedig csak arra lenne jó, hogy megerősítse az adott postafiók létezését a spamküldők számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • viccesimike #2
    Nem tudja valaki honnan lehet spam listákra feliratkoztatni valaki e-mail címét?