JohnnyCage

Az AMD a költségek csökkentésével maradhat versenyben az Intellel

Az In-Stat/MDR jelentése szerint az AMD csak a chipgyártás költségeinek mihamarabbi csökkentésével tudja megőrizni, esetleg növelni piaci részesedését a chipóriás Intellel szemben.

A piackutató cég szerint az AMD-nek gyorsan váltania kell a 90 nm-es csíkszélességre, hogyha nem akarja, hogy tovább csökkenjen a társaság piaci részesedése. A munkaállomások és szerverek piacára szánt Opteron processzorok esetében a siker kulcsa a vezető gyártók támogatása lehet, véli az In-Stat/MDR.

A társaság szerint az AMD legnagyobb ellensége a költség. Az AMD-nek a processzorgyártás költségeit kell minél jobban leszorítania ahhoz, hogy versenyképes maradjon az Intellel szemben, áll a piackutató cég jelentésében. Mindez rövidtávon tulajdonképpen a 90 nm-es csíkszélességre való lehető leggyorsabb átállást jelenti, amely jelentősen megnöveli az egy szilíciumostya alapanyagból előállítható chipek számát.

Az Intel még az idei évben kiadja a Pentium 4 90 nm-es változatát, a Prescott processzort, és a Pentium M 90 nm-es generációja is bemutatkozik az év vége előtt, így az AMD a gyártástechnológia terén egyértelműen hátrányban van.

Az AMD a Hammer vonalon a Paris kódnevű Athlon 64 chip kiadásával kezdi meg az idei év utolsó negyedében. A Paris még 130 nm-es technológiára fog épülni, a költségek csökkentését pedig a ClawHammer Athlon 64 1 MBájots L2 cache-énél jóval kisebb, 256 KBájtos másodszintű gyorsítótár fogja lehetővé tenni. A Paris utódja a 90 nm-es Victoria lesz a jövő év második, esetleg harmadik negyedében. A ClawHammer 90 nm-es változata, a San Diego 2004 harmadik negyedében jelenik meg.

Az In-Stat/MRD szerint az Opteron család népszerűségét az AMD-nek olymértékben növelnie kell, amely lehetővé teszi az eladási mennyiség drasztikus növekedését, és a chipek árának emelését. A társaság szerint az AMD csak így tudja megakadályozni, hogy az Opteron gyártása veszteséges legyen. A piackutató cég szerint az IBM támogatása nem elég, az AMD-nek további vezető gyártók támogatását is meg kell szereznie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #1
    A furcsa fintor az, hogy ha sokat adsz el, akkor olcsóbban tudnád adni, mert többet gyártasz, de pont ezért adhatod drágábban is, mintha keveset gyártanál, így ha el érsz egy kritikus határt akkor ömlik a lové...ööö :DD :DD :DD