Spencer

Éves szinten nőtt az AMD piaci részesedése

Az Advanced Micro Devices (AMD) éves szinten némileg képes volt piaci részesedésének növelésére, természetesen a nagy konkurens Intel kárára. Rögtön le kell szögeznünk, hogy szó sincs arról, hogy az AMD esetlegesen komolyan veszélyeztetné az Intel piacvezető pozícióját, e helyett csupán arról számolhatunk be, hogy míg a Sunnyvale-i székhelyű chipgyártó a PC-s processzorpiacon egy évvel ezelőtt 15,6 százalékos részesedést tudhatott magáénak, addig jelenlegi részesedése 15,7 százalékra tehető.

A Mercury Research piackutató cég legfrissebb adatai szerint az ebben a szegmensben domináns szerepet játszó Intel piaci részesedése az elmúlt hónapokban valamelyest csökkent. Az Intel egy évvel ezelőtt konkrétan 82,8 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett, ami napjainkra 82,5 százalékra esett vissza. Említésre méltó, hogy az elsősorban alacsony fogyasztású és kis hőtermelésű mikroprocesszorairól ismert Transmeta-nak az elmúlt időkben sikerült növelnie részesedését, így az a korábbi 1,7 százalékról 1,8 százalékra növekedett.

Ami viszont talán a fentieknél sokkal fontosabb, az nem más, minthogy a szakemberek szerint a processzorpiac újra fellendülőben van, ami elsősorban annak tudható be, hogy a személyi számítógépek eladási mutatói mostanság egyre kedvezőbben alakulnak, legyenek azok akár asztali, akár hordozható PC-k. Dean McCarron, a Mercury Research egyik vezető munkatársa az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az idei esztendő második felében várhatóan továbbra is javulni fognak mind a személyi számítógépekkel, mind a processzorokkal kapcsolatos eladási mutatók, valamint hozzátette, hogy a második negyedévben rekord mennyiségű, hordozható számítógépekbe szánt processzor került forgalomba.

McCarron felhívta a figyelmet arra, hogy bár éves szinten némileg növekedett az AMD piaci részesedése, negyedéves szinten jelentős, mintegy 0,9 százalékos piacrész csökkenésről beszélhetünk az esetében. Míg az AMD részesedése az elmúlt negyedévben 16,6 százalékról 15,7 százalékra csökkent, addig az Intel részesedése 81,7 százalékról 82,5 százalékra növekedett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cynic #2
  Matekoran:
  - Gyerekek, ha nem maradtok csendben, kikuldom az osztaly 50%-at!
  - De tanarno, nem is vagyunk annyian!
 • Ligend #1
  AMD/Intel/Transmeta reszesedesek:

  2002: 15.6/82.8/1.7
  2003: 15.7/82.5/1.8

  Adjuk csak ossze a szazalekokat... iden 100%-nyi CPU-t "osztunk fel" a gyartok kozott, de tavaly meg 100.1%-ot. :-) Ebbol is latszik, hogy iden kevesebb procit adtak el, jovore lehet hogy csak 99% lesz. Jo, tudom, kerekites, de az AMD is csak 0.1%-os reszesedest nyert... Ha az egyik elhanyagolhato, akkor a masik is. }:-)