Spencer

Éves szinten csökkent az AMD piaci részesedése

Noha az Advanced Micro Devices (AMD) 2003 első negyedévében növelte PC-s processzor eladásait, piaci részesedése az elmúlt tizenkét hónapban összességében mégis csökkent - derül ki a Mercury Research piackutató cég egyik legfrissebb jelentéséből.

Míg 2002 első negyedévében a Sunnyvale-i székhelyű chipgyártó még mintegy 18,2 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett, addig az idei év első negyedévében ezen részesedése 16,6 százalékra esett vissza, ami 1,6 százalékpontos csökkenést jelent.

Eközben a világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel 81,7 százalékra növelte PC-s processzorpiaci részesedését, ami azt jelenti, hogy az Intel egy év alatt mintegy 0,9 százalékkal növelte, mivel 2002 első negyedévében még "csak" 80,8 százalékos volt. Dean McCarron, a jelentést készítő Mercury Research egyik vezető elemzőjének nyilatkozata szerint az AMD az idei év első negyedévében 2,8 százalékpontos növekedést regisztrált, ami elsősorban annak köszönhető, hogy míg a gyártó 2002 második felében folyamatosan azzal küszködött, hogy új high-end processzorait bevezesse a piacra, addig 2003 első hónapjaiban végre ténylegesen megkezdte ezen chipek tömeges forgalmazását.

McCarron elmondta, hogy az AMD 2002 első néhány hónapjában óriási készleteket halmozott fel a különböző Athlon processzorokból, ugyanis abban reménykedett, hogy a PC piac hamarosan rendbe fog jönni, és akkor rengeteg processzort tud majd eladni. Most már tudjuk, hogy a PC piac a tavalyi esztendőben a vártnál csak jelentősen lassabb növekedésnek indult, így a chipgyártó raktáraiban ott maradt több millió darab eladatlan Athlon processzor. Többek közt ez is hátráltatta az újabb és egyben versenyképesebb Athlon chipek piaci bevezetését, és akkor az időközben felmerülő gyártási nehézségekről még nem is beszéltünk.

McCarron szerint a processzorpiac mára jelentős mértékben nyugodtabbá vált, ami konkrétan abban nyilvánul meg, hogy az idei esztendőben várhatóan nem lesznek kiugró változások a piaci részesedéseket illetően. Idén maximum három százalékpontos változásra lehet számítani, de én személy szerint meglepődnék, ha akár csak egy százalékpontnál is nagyobb változásokra kerülne sor - mondta McCarron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #7
    Alapvetően Intel párti vagyok, de semmi bajom az AMD-vel azon kívül, hogy ha lehet, akkor nem veszek. :) Másnak lehet, nem zavar stb. Engem az zavar, mikor valaki elkezd Forever-ezni. Igaz Lasszi? :-P

    Erre a piacra kell két szereplő és kész.
  • Csudri #6
    Nem kötelező idejárni! Menj és szépen verd ki a kukacodat a péeskettődre!
  • versio #4
    nem lehetne gyorsabban irni a cikkeket????
    E3 van vagy mi a szösz
    mire ide kikerül valami már rég aktualitását vesztette a dolog
    egyre szarabb lesz ez a supergamez !!


  • Csudri #1
    Bár Intel felhasználó vagyok, de nem szeretném ha csökenne az AMD részesedése! Igenis legyen komoly ellenfele az Intel-nek! Legyen minőség-sebesség-árverseny!