Spencer

A vártnál némileg jobban teljesített az AMD

Az Advanced Micro Devices (AMD) munkatársai bejelentették, hogy az idei esztendő második negyedévében némileg növekedett a vállalat bevétele, azonban ez korántsem jelenti azt, hogy a chipgyártó túl lenne a nehézségeken.

A sunnyvale-i (Kalifornia) székhelyű cég az említett időszakban mintegy 645 millió dolláros bevételre tett szert, miközben 140 millió dolláros, vagyis részvényenként 40 centes veszteséget regisztrált. Összehasonlításképp az AMD a tavalyi esztendő hasonló időszakában 600 millió dolláros bevétel mellett 185 millió dolláros, részvényenként 54 centes veszteséget volt kényszerű elkönyvelni. A chipgyártó 2003 első negyedévében egyébként 715 millió dolláros bevételt, valamint 146 millió dolláros, részvényenként 42 centes veszteséget regisztrált.

A most bejelentett második negyedéves gazdasági mutatók egyébként mind a független elemzők, mind az AMD saját korábbi várakozásait némileg meghaladják. A chipgyártó legutóbb júniusban tett közzé üzleti előrejelzéseket, melyekből akkoriban az derült ki, hogy a vállalat a korábban előrejelzett 715 millió dolláros bevétel helyett mindössze 615 millió dolláros bevételre számíthat. Az AMD munkatársai ezen mintegy százmillió dolláros bevételkiesést azzal magyarázták, hogy a közelmúltban váratlanul felbukkant SARS vírus miatt az ázsiai régióban jelentős mértékben visszaestek a számítógépes eladások, ez pedig rendkívül érzékenyen érintette a céget. Most már tudjuk, hogy az AMD a második negyedévben nem 615 millió dolláros, hanem 645 millió dolláros bevételre tett szert, ennek ellenére rendkívül korai lenne azt mondani, hogy az AMD-nek már minden nehézségből sikerült kilábalnia.

Hector Ruiz, az AMD elnök-vezérigazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy cége az Opteron processzorokból már bemutatásuk negyedévében többet adott el, mint amennyi 64 bites chipet az AMD legközelebbi versenytársa 2002-ben forgalomba tudott hozni. Ruiz itt természetesen az Intelre, illetve annak 64 bites Itanium processzoraira gondolt. Az AMD első embere elmondta, hogy hasonló sikereket vár a cég első asztali számítógépes 64 bites processzorától, a szeptember 23-án bemutatkozó Athlon 64 chiptől, mely az AMD jelenleg legsikeresebb Athlon XP processzorainak nyomdokába fog lépni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tomcat.no1 #3
    Én már nagyon várom az Atlon64-et
  • Nyiri #2
    ja