JohnnyCage

AMD: Vonzza a PC-gyártókat az Opteron

Az Advanced Micro Devices (AMD) vezérigazgatója szerint a társaság folyamatosan piaci részesedést szerez a flash piacon a rivális Intel rovására, az új Opteron processzor iránt pedig az összes nagy PC-gyártó komoly érdeklődést mutat.

Hector Ruiz, az AMD vezérigazgatója egy interjú során elmondta, hogy a társaság a napokban készül bejelenteni az Opteron processzort alkalmazni készülő stratégiai partnereket. "Mind az öt vezető PC-gyártóval együttműködünk az Opteron alapú, nagyteljesítményű rendszerek bevezetésén" - mondta Ruiz utalva a jelenleg folyó előzetes tesztelésre, amely azonban még nem jelenti azt, hogy a társaságok végül ki is adnak Opteron alapú szervereket. Ruiz mindezt a napokban nyitó CeBit kiállítással párhuzamosan megszervezett, technológiai vezetők számára rendezett konferencián mondta el Hannoverben.

Az AMD egyik képviselője úgy nyilatkozott, a társaság áprilisig nem jelenti be azon PC-gyártók nevét, amelyek az Opteron alkalmazása mellett döntöttek, de az új, 64 bites processzor április 22-i kiadásával egyidőben legalább egy vezető PC-gyártó megoldása elérhető lesz.


Hector Ruiz, az AMD vezérigazgatója

"Úgy hiszem, komoly neveket jelenthetünk majd be az április 22-i kiadáskor" - mondta Ruiz az Opteront támogató társaságokkal kapcsolatban. A vezető szerint ugyanakkor figyelmeztető jel lehet a készülő háború, amely jelentősen visszavetheti a vállalati felhasználók vásárlási hajlandóságát.

"Az idei év rendkívül érdekes lesz számunkra. Ez a változás éve, és jelentős változásokon fogunk átmenni" - mondta Ruiz utalva azokra a termékekre, illetve átszervezési lépésekre, amelyekkel a társaság nyereséges működését igyekszik biztosítani.

Az AMD az új, 64 bites Opteron és Athlon 64 processzoroktól reméli a közelmúltban elveszített piaci részesedés visszaszerzését, illetve a bevételek növekedését. Mint Ruiz azonban elmondta, a társaság ezidáig nem érezte azt a fellendülést, amelyet az elemzők a vállalatok vásárlási kedvében előre jeleztek. A szakértők szerint azonban elképzelhető, hogy a várt fellendülés az év közepefelé valóban realizálódik, mivel a társaságoknak lassan le kell cserélniük közel 5 éves számítógépes rendszereiket.

"Amennyiben az iraki konfliktus békésen rendeződik, újból egészséges piaci viszonyok alakulhatnak ki" - mondta Ruiz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Crazy Dog #13
    Ja, az eredeti témához hozzászólva, a szerverpiacon egyre komolyabb létjogosultsága van a PCnek, teljesítményben már ott van a szerverkategória alján. A megbízhatósága is javul, jól összerakott hardverrel egy NT alapú, vagy netán Linux OSsel teljesen korrekt.
    Az ára az, ami baromi vonzó, olcsón lehet belőle nagyon nagy teljesítményű gépet összepakolni.
    Pl. nálunk van egy egyetemi szerver, amin mérnöki szimulációt nyomunk, (IBM RS/6000, AIX oprendszer (Unix)), hát, van benne egy szál proci, meg 256 mega RAM, múzeumba való, egy mostani PC simán állva hagyja.
    De félre a tréfával:), 2-3 millából kiváló többprocis PCt lehet összerakni, amin már komoly munkát is lehet végezni.
    Itt Magyarországon, valamelyik pesti egyetemen volt egy projekt, valami SZESZ, Szegény Ember Szuperszámítógépe, PCkből raktak össze relatíve nagyon olcsón egy szuperszámítógépet, az OS valami spéci Linux volt. Tehát a PCben nagyon sok szufla van még, és olcsó, mert nagyon nagy tömegben dobják ki.
    Egyébként mostanság muszáj mindenféle Unixokat nyomnom, ugyanis kénytelen vagyok a tanszékem szedett-vedett számítógépeit basztatni, úgyhogy most a Win2000 mellett nyomom az AIXot (IBM), Irist (Silicon Graphics), és a SUSE Linuxot. És bár elsőre baromi barátságtalan a rendszer, nagyon logikus a felépítése, és sokkal jobban lehet konfigurálni, mint a Wint. És egyszer kell megtanulni, mert nagyon hasonlítanak egymásra.
    Úgyhogy azt mondom, hogy mindenkinek érdemes lenne beleásnia magát a Linuxba, persze igazából ez hálózatos környezetben válik érdekessé, nem egy sima PCn. A Linux háló nélkül olyan, mint a kisgazda párt Torgyán József nélkül, ha emlékszik még valaki a viccre. Sima PCn is lehet Linuxozni, de egy csomó érdekes probléma kimarad az ember életéből.
  • Crazy Dog #12
    Jaja, igazad van
  • gz8 #6
    Na, ilyesmit találtam:
    Trusted Computer Platform Alliance, TCPA Program Office, Intel Corporation, Hillsboro, OR, www.trustedcomputing.org.
    A membership organization founded in 1999 by Microsoft, HP, Intel, Compaq and IBM. Its goal is to promote a security chip called the Trusted Platform Module (TPM) that is built into the motherboard of PCs.

    Sajnos most nincs időm lefordítani :((
  • Mixyboy #5
    Sorry, de telleg, mi az a TCPA?
    Meg vhol olvastam, Athlon 64 tartalmaznmi fogja a HyperTransport-ot
    Ez olyan mint intelnél HyperThreading? Thx!
  • bakerman #3
    Jó lenne ha valami elösegitene abban hogy felismerjem hogy miben van benne a tcpa...mert qvára nem akarom megvenni a keményen megdolgozott pénzemen a tcpa-t.....