Spencer

Javaslat a kalózok PC-inek távolról történő tönkretételére

Orrin Hatch, az Egyesült Államok egyik szenátora szerint a szerzői jogok folyamatos megsértését csak oly módon lehetne megszüntetni, vagy legalább is visszaszorítani, ha ezen jogok tulajdonosainak lehetőséget biztosítanának a kalóz zenei felvételeket tartalmazó személyi számítógépek távolról történő tönkretételére.

"Véleményem szerint a technológiai ipar nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy hatékony módszereket lehessen bevezetni azon számítógépes kalózok ellen, akik szerzői jogok által védett, személyes, illetve egyéb kényes adatokat lopkodnak és terjesztenek" - nyilatkozta a radikális megoldásoktól sem elriadó képviselő.

Emberünk egyébként az említett dolgot olyannyira komolyan gondolja, hogy egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be a szenátus elé, mely teljesen legálisan, akár széles körben is lehetővé tenné a számítógépes kalózoknak nyilvánított felhasználók számítógépes rendszereinek távolról történő tönkretételét. Félreértések elkerülése végett, én nem szeretem az extrém megoldásokat, viszont amennyiben nincs más lehetőség, ilyen megoldásokat kell bevetnünk annak érdekében, hogy vissza tudjuk szorítani a számítógépes kalózkodást - mondta a szenátor.

Elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy a történelem folyamán mindeddig egyetlen hasonlóan szigorú törvényjavaslatot sem adtak be a számítógépes kalózkodás visszaszorításának célzatával. Emlékezetes, hogy egy dél-kaliforniai republikánus képviselő, nevezett Howard Berman az elmúlt évben egy olyan törvényjavaslattal állt elő, mely a szerzői jogok birtokosainak legális módon engedélyezte volna a P2P (Peer to Peer) rendszerek működésének megzavarását, ennél keményebb javaslat azonban egészen mostanáig nem látott napvilágot.

Hatch szenátor egy tegnap tartott meghallgatáson azt a kérdést szegezte az egyébként ugyancsak a szerzői jogok minél hathatósabb érvényesítéséért küzdő MediaDefender cég egyik vezetőjéhez, hogy megoldható-e az otthoni PC-k távolról történő tönkretétele. Az említett cég vezetője erre azt válaszolta, hogy szerinte ez senkinek sem állhat az érdekében, mire Hatch azzal reagált, hogy ő igen is nagyon komolyan gondolja a dolgot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Blackman #37
    ÁÁ ez egy vicc... nem kell komolyan venni.. kapott émi pénzt, hogy ezt mondja.. de ez több okból sem valósítható meg, többek között azért sem, mert kb. 20 törvényt sértene meg egy ilyen akció.
  • Pheel #35
    Ráadásul mi van, ha téved és csak rosszul regisztrált a gyanútlan felhasználó vagy szar az általa megírt authentikációs algoritmus? :)
  • Ligend #34
    Az elgondolas mindenesetre nem egyedi. Volt/van nekem is olyan ismerosom, aki a szellemi termeket (a szoftvert, amit irni akart)olyan "biztositekkal" szerette volna ellatni, ami az illegalis felhasznalas eseten gyakorlatilag adatvesztest okozott volna a "kaloznak". Persze a dologbol semmi nem lett, de alig birtuk lebeszelni rola.

    Nemhogy etikatlan, de adott esetben jopofa kis pert kaphatott volna a nyakaba, arrol nem is beszelve, hogy az altala felhasznalt eszkozok (pl. fejlesztokeszlet) sem voltak igazan jogtisztak.

    Mindenesetre nezzuk a cikk pozitiv oldalat:
    Fel lehetne vele lenditeni az ipart. Elvegre ha valakinek tonkrevagtak a gepet, vehetne ujat, nem igaz? }:-)
  • gyozo #30
    Ezzel azert van meg egy gaz, tul a megvalosithatatlansagon, ezzel az erovel a mukodo pc-k 99%-at tokre lehetne tenni, mert minden gpen van valahol legalabb egy valami, ami szerzoi jogot sert.
    Egyebkent meg nem ertem, hogy ahelyet, hogy mindent megtesznek, hogy benitsak a ptp halozatokat, miert nem latjak benne az uzleti lehetoseget.
  • Zoldalma #26
    Jah, elo a bunkokkal es ussunk :o)))
  • Zoldalma #25
    Nem feltetlen kell elinditani, szamos mas mod van ra.
    De nem is errol van szo igazan, a lehetoseg adott lenne ra....
    Viszont ha megjatszanak, megneznem az urget hogy szivja a fogat mikor visszafele is megkapja ugyanazt :o)))))))
  • TheZsenyka #21
    A történet lényege természetesen nem az, hogy valóban széles körben támogassák ezt a törekvést, hanem az, hogy szépen lassan egyre radikálisabbá tegyék a szektort érintő intézkedéseket. Ezt majd elutasítják, de a kevésbé 'haladó' javaslatokat (amik majd megmentő megoldásként jönnek a 'tönkretétel' kiváltására) majd szépen elfogadják.
  • Joe #19
    Az ötlet nem is olyan rossz, én is gondoltam már rá, hogy néhány spam által reklámozott site-ot kicsit átalakítok... Szerencséjükre most nem érek rá ;-)))
  • GodBadka #18
    Nem tudom ki mennyire ismeri a Shadowrun-t, de ez tök olyan mint ott a szürke JÉG. Várunk egy kicsit aztán már a fekete JÉG-gel ijesztget minket (elpusztítani az illegális behatolót). Igaz ott a "Mátrixban" nyomulnak a dolgok. Az a baj, hogy vannak ilyen okos emberek. És az meg még nagyobb baj, hogy valószínűleg meg is fogják valósítani a dolgot, legfeljebb nem kap legalitást a dolog. Nagy cégeket, meg kormányhivatalokat viszont nem hiszem, hogy bármikor is zavarta az illegalitás:(((((((((((
  • Frank99 #17
    ja, ha elindítom, amit kapok.
    az meg meg is érdemli, aki csak úgy elindítgat dolgokat :-)))