JohnnyCage

Csökkentett licenszdíj az egyetemi online rádióknak

Az amerikai egyetemek megállapodást kötöttek a lemezkiadók érdekképviseleti szervezetével, melynek értelmében az egyetemi online rádióállomások kedvezményes licenszdíjak mellett sugározhatják a zeneszámokat az Interneten.

A mostani megállapodás egy régóta tartó tárgyalássorozat eredménye. Az Internetes műsorközvetítők, illetve a zeneipar képviselői évek óta harcolnak a Világhálón keresztül sugárzott zeneszámok után fizetendő licenszdíjak mértékének megállapításával kapcsolatban.

A megállapodás szerint az egyetemeken működő online rádióállomások évi 250 dolláros licenszdíjat fizetnek a szerzői jogok által védett zeneszámok sugárzásának jogáért, miközben más internetes rádiók esetében ez az összeg 400 dollár. A megállapodás 1998-ig visszemenőleg is érvényes, de a jövő év végén érvényét veszti.

A jogdíj alacsonyabb azon online rádiók esetében, amelyek alapvetően híreket és sporteseményeket közvetítenek, magasabb viszont a szélesebb kört is elérő csatornák esetében.

A kisebb, független (üzleti célú) internetes rádiók tavaly kötöttek megállapodást a lemezkiadókkal, amely szerint egy meghatározott hallgatói szám alatt évi 500 dollár általánydíjat fizetnek a zeneszámok sugárzásának jogáért. A lemezkiadók eredeti elképzelése szerint ez a díj 1 cent lett volna óránként minden egyes hallgató után, de a kisebb online rádiók szerint ez a konstrukció lehetetlenné tette volna működésüket.

A keddi megállapodást mindkét fél komoly sikerként könyvelte el. A nem üzleti jellegű online rádióadóknak június 30-áig kell szerződést kötniük a lemezkiadók szövetségével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!