Spencer

Jönnek az olcsóbb Itanium 2 processzorok

Az Intel az idei év harmadik negyedévében olyan új Itanium 2 processzorokkal kíván előrukkolni, melyek kedvező áruk révén vélhetően jelentős mértékben növelik majd a 64 bites számítástechnikai megoldások népszerűségét.

Mint ismeretes, a konkurens Advanced Micro Devices (AMD) tavasz közepén piacra dobta első x86-64 architektúrájú processzorait, az Opteron chipeket, melyek révén relatíve olcsó és nagy teljesítményű munkaállomások, illetve szerverek építhetők, és ezt az Intel vezetői természetesen nem nézik jó szemmel.

Jelen pillanatban az a helyzet, hogy az IA64 architektúrájú Intel Itanium 2 processzorok egyszerűen túl drágák ahhoz, hogy olcsó rendszereket lehessen építeni köréjük, ezért nem is csoda, hogy az Intel ezen chipeket elsősorban a 4-8, illetve ennél több processzort tartalmazó szerverek piacára pozícionálja. A kialakult helyzet azonban hamarosan meg fog változni, ugyanis a világ elsőszámú chipgyártójaként jegyzett Intel nemsokára be fogja jelenteni azon, elsősorban duálprocesszoros konfigurációkba szánt új Itanium 2 chipjeit, melyek segítségével minden korábbinál költséghatékonyabb 64 bites szerverek lesznek készíthetők.

A legfrissebb Intel ütemterv szerint a duálprocesszoros rendszerek piacára pozícionált új Itanium 2 processzorok bejelentésére az idei év harmadik negyedévében fog sor kerülni. Különböző források tudni vélik, hogy ezen új Intel chipek a 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkező Madison magra fognak épülni, harmadszintű gyorsítótáruk mérete 1,5 MB lesz, működési frekvenciájuk pedig várhatóan 1,4 GHz körül fog alakulni. Ezzel párhuzamosan az Intel egy újabb Itanium 2 processzort kíván hadrendbe állítani, még pedig az úgynevezett Low Voltage Itanium 2-t, mely nevéből könnyen kikövetkeztethető módon alacsony feszültségigénnyel fog rendelkezni. Ezek az ugyancsak 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő új Itanium 2 chipek a jelenleg Deerfield fejlesztési kódnevű magra fognak épülni, és elsősorban arról ismerszenek majd meg, hogy 1 GHz-es működési frekvenciával, illetve 1,5 MB L3 cache-sel rendelkeznek.

Amennyiben hinni lehet a pletykáknak, a duálprocesszoros rendszerekbe szánt, 1,4 GHz-es új Itanium 2 chipek 1172 dollárba, az 1 GHz-es Low Voltage Itanium 2 processzorok pedig 774 dollárba fognak kerülni, tehát elmondható, hogy az IA64 architektúrájú processzorok ára szépen lassan az IA32 alapú Xeon chipek árszintjére süllyed.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)