Franczy

Az Intel 64 bites terveiről

Az Intel képviselői felfedték a cég legfrissebb, 64 bites processzorokat tartalmazó roadmapjét, azaz ütemtervét, valamint számos új információt árultak el az új generációs 64 bites Intel chipekkel kapcsolatban.

A chipgyártó munkatársai először is hangsúlyozták, hogy a kereskedelmi forgalomban várhatóan idén nyáron debütáló, jelenleg Madison fejlesztési kódnevet viselő új generációs Itanium 2 processzorok fejlesztési munkálatai a legnagyobb rendben folynak, ezenkívül pedig most először lehetett hivatalos forrásból hallani arról, hogy a Madison processzorok három különböző frekvenciájú, illetve cache-méretű változatban lesznek kaphatók.

A korábban McKinley kódnevet viselt jelenlegi Itanium 2 processzorok utódja, a Madison immár nem 0,18 mikronos, hanem a legfejlettebb 0,13 mikronos gyártási technológiák segítségével készül, működési frekvenciája pedig 1,5 GHz körül alakul. Nimish Modi, az Intel Enterprise Processor Division vezérigazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy ezen legújabb 64 bites Intel processzorok várhatóan 3 MB-os, 4 MB-os, illetve 6 MB-os harmadszintű gyorsítótárral ellátott verziókban lesznek kaphatók. Modi elmondása szerint az Intel ezt követő 64 bites processzorai, a jelenleg Madison 9M, illetve Deerfield fejlesztési kódnevet viselő chipek 2004-ben fognak bemutatkozni. A Madison 9M beszédes elnevezéséből már sejteni lehet, hogy ez egy 9 MB L3 cache-sel felvértezett Madison lesz, a Deerfield pedig nem lesz más, mint a Madison alacsony fogyasztású, elsősorban rack alapú szerver számítógépekbe szánt változata.

2005-ben várható annak a Montecito fejlesztési kódnevű újgenerációs Itanium processzornak a bemutatkozása, mely az Intel első két processzormaggal felvértezett chipje lesz. Tudni lehet, hogy a chipgyártó ezen kétmagos processzorok számára egy teljesen új, az egy tokozáson belüli magok közötti megfelelő sebességű összeköttetés biztosítására hivatott busztechnológiát kíván kifejleszteni.

Mint ismeretes, az Intel a Hewlett-Packarddal közösen fejlesztett, Merced kódnevű Itanium chippel jelent meg a 64 bites processzorok piacán - valljuk be -, vajmi kevés sikerrel. Ezt követően a chipgyártó a tavalyi év közepén dobta piacra második generációs Itanium processzorát, a McKinley-t, mely szakmai körökben elődjénél jelentősen nagyobb népszerűségre tett szert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!