Spencer

Növekedni fog az Itanium chipek 32 bites teljesítménye

Az Intel várhatóan még ebben az évben ki fog adni egy olyan új szoftvert, melynek segítségével a cég 64 bites Itanium processzorai jelentősen gyorsabban fogják futtatni az eredetileg a cég különböző 32 bites Pentium, illetve Xeon processzoraira fejlesztett programokat. A világ legnagyobb chipgyártója ily módon szeretné növelni a high-end kategóriás Itanium alapú szerver számítógépek népszerűségét, ugyanis elmondható, hogy ezen 64 bites rendszerek az elmúlt időkben korántsem arattak osztatlan sikert a piacon.

Az Intel 64 bites Itanium processzorai úgy vannak kialakítva, hogy számukra a 64 bites szoftvereken kívül a 32 bites, eredetileg az IA-32 architektúrára épülő processzorokra fejlesztett alkalmazások futtatása se jelentsen problémát, azonban maga az Intel is tökéletesen tisztában van azzal, hogy az Itanium platform jelenleg csak komoly sebesség csökkenés mellett képes kezelni a 32 bites programokat. Éppen ezért a chipgyártó azt ajánlja, hogy a vállalatok ne nagyon futtassanak 32 bites szoftvereket Itanium chipekre épülő számítógépeken.

Barbara Grimes, az Intel szóvivője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az Itanium alapú rendszerek 32 bites programok használata mellett nyújtott teljesítménye a közeljövőben jelentősen meg fog ugrani. Ez annak az új szoftvernek, a btrans fejlesztési kódnevet viselő IA-32 Execution Layernek lesz köszönhető, melynek fejlesztési munkálatai már javában folynak az Intelnél. Grimes elmondása szerint ez az új szoftver alkalmas lesz arra, hogy az 1,5 GHz-es működési frekvenciával rendelkező Itanium 2 processzorok 32 bites alkalmazások melletti teljesítményét az ugyancsak 1,5 GHz-es frekvencián ketyegő Xeon MP processzorok szintjére emelje.

Elemzők szerint az új szoftver várhatóan nagy népszerűségnek fog örvendeni, ugyanis bár az Itanium alapú szerver számítógépeket használó vállalatok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a rendszereiken futtatott programok 64 bitesek legyenek, továbbra is elkerülhetetlen egyes 32 bites alkalmazások futtatása. Érdekesség, hogy az Intel éppen akkor jelentette be az új IA-32 Execution Layer fejlesztését, amikor a konkurens Advanced Micro Devices (AMD) bemutatta a 32 bites és 64 bites környezetekben egyaránt jól teljesítő, x86-64 architektúrájú Opteron processzorait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)