Spencer

Hiba az Itanium 2 processzorokban

Az Intel munkatársai arról adtak hírt, hogy a cég nagy teljesítményű szerver számítógépekbe szánt Itanium 2 processzornak sajnálatos módon olyan elektromos működési problémája van, mely a számítógépes rendszerek hibás működését, illetve adott esetben teljes lefagyását eredményezheti.

Barbara Grimes, az Intel szóvivője elmondta, hogy a felhasználók az Itanium 2 processzorok órajelének gyári értékek alá történő csökkentésével orvosolhatják a problémát, ezenkívül pedig a chipgyártó készen áll arra, hogy a hibás processzorokat a vásárlók kérésére kicserélje. A szóvivő azzal próbálta nyugtatni a kedélyeket, hogy a hiba csak néhány Itanium 2 processzort érint, és csak "bizonyos adatok bizonyos sorrendben történő bizonyos műveleteinél" okoz problémát.

Amennyiben vásárlóink úgy gondolják, hogy hibás processzoraikat hibátlan új chipekre szeretnék lecserélni, minden további nélkül megtehetik - nyilatkozta Grimes, majd hozzátette, hogy az Intel kifejlesztett egy kis szoftvert, melynek segítségével bárki villámgyorsan kiderítheti, hogy Itanium 2 processzora hibás-e, vagy sem.

"Az Itanium 2 chipek kapcsán felmerülő probléma nagyon ritka jelenség. Az ezen 64 bites Intel processzorokra épülő számítógépes rendszerek már jó ideje forgalomban vannak, ennek ellenére csak most derült ki, hogy valami nincs rendben ezekkel a chipekkel, vagyis a most felfedezett hibajelenség ténylegesen ritkának nevezhető. Amennyiben nagyobb problémáról lenne szó, annak már réges-régen, vélhetően az alfa, vagy béta tesztekben ki kellett volna derülnie" - nyilatkozta Nathan Brookwood, az Insight 64 egyik elemzője.

Nem kérdéses, hogy az Intel számára komoly presztizs veszteséget jelent az Itanium 2 processzorokban felfedezett hiba, mely ugyan lehet, hogy nagyon ritkán okoz gondot, azonban egy a szerverpiacon a Sun Microsystems és az IBM ellen harcba induló chipgyártó számára mondhatni elég kínos. Az igazsághoz tartozik, hogy nem az Intel az egyetlen chipgyártó, mely különböző processzorhibákkal küszködik, hiszen például a Sun Microsystems high-end kategóriás UltraSparc III processzorai is lefagyást eredményező hibával rendelkeztek a kezdeti időkben. A most felfedezett probléma egyébként csak a McKinley magos, 900 MHz-es, valamint 1 GHz-es működési frekvenciával rendelkező Itanium 2 processzorokat érinti, és az Intel ígéretet tett arra, hogy az év közepén debütáló, jelenleg Madison fejlesztési kódnevú új Itanium 2 chipek már hibátlanok lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Benedekco #11
    miután akkora bug hogy letagadni nem tudja!! azé gondókoggyámáee
  • Genesis #6
    és te ebben hiszel is???
  • Borg #5
    Nagy szivás, de legalább korrekt az eljárás, ugye.
    Nem úgy mint bizonyos más gyártóknál...
  • ThomasTheKoRner #3
    Minden processzorban vannak hibak,es most ennek nagyobb a fustje mint a langja...Kis karorvendo :o)
    Cyrix rulez mi??
  • versio #2
    LOLLOLLOLLOL
    LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL
    LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL
    LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL
    LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL
    LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL
    LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL
    LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL
    LOLLOLLOLLOL
  • Flashy #1
    nekem még van eredeti FDIV bugos Pentium 60-asom :)