Spencer

Intel Montecito és Tanglewood információk

A Microsoft legújabb operációs rendszere, a Windows Server 2003 múlt héten történt hivatalos debütálása kapcsán számos hardver vonatkozású érdekességgel ismerkedhettünk meg. A világ vezető számítógépgyártó cégei között jegyzett Dell Computer a Windows Server 2003 kapcsán mutatta be legelső Intel Itanium 2 alapú szerver számítógépét, Paul Otellini, az Intel egyik vezetője pedig több új információt is elárult a chipgyártó közeljövőre vonatkozó terveivel kapcsolatban.

Otellini többek közt arról beszélt, hogy az Intel első két processzormaggal felvértezett chipje, a várhatóan 2005-ben érkező Montecito mintegy két-háromszor nagyobb számítási teljesítménnyel fog rendelkezni, mint a még az idei évben bemutatkozó legújabb Itanium processzor, a Madison. Otellini ezenkívül utalt arra, hogy az Intelnél természetesen a Montecito piacra dobását követően sem áll meg az élet, sőt! A Montecito megjelenését követően egy-két évvel, tehát 2006-2007 körül esedékes a jelenleg Tanglewood fejlesztési kódnevet viselő vadonatúj Intel processzor piaci debütálása, mely processzor körülbelül tízszer nagyobb sebességre lesz képes, mint a 2003-ban kapható legnagyobb teljesítményű IA-64 chip. Az igazsághoz tartozik, hogy Otellini konkrétan nem említette a Tanglewood fejlesztési kódnevet, hanem csak egy következő generációs Itanium processzorról beszélt, azonban mindenki tudta, hogy pontosan miről is van szó.

A három-négy év múlva érkező Tanglewood processzorokról egyelőre vajmi keveset lehet tudni, mindenesetre egyes Intelhez közelálló források jelentése szerint a Tanglewood chipek jelentősen gyorsabbak lesznek közvetlen elődeiknél, a Montecito chipeknél, ami nagyrészt annak tudható be, hogy az Intel a Tanglewood esetében már nem kettő, hanem ennél több processzormagot kíván elhelyezni egyetlen tokozáson belül. A Tanglewood ezzel együtt várhatóan kevesebbet fog fogyasztani, mint a Montecito, amit úgy kíván elérni a chipgyártó, hogy a Tanglewood esetében bevezeti a legkifinomultabb 0,065 mikronos gyártási technológiákat. Ismeretes, hogy a Montecito 18 MB-os, a Tanglewood pedig még ennél is több harmadszintű gyorsítótárral fog rendelkezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)