Spencer

Új Pentium 4 és Itanium 2 processzorok a hónap végén

Az Intel június végén több új processzort is bejelent, hiszen június 23-án esedékes a mindeddig legnagyobb teljesítményű Pentium 4 chip, a hónap utolsó napján pedig az új Madison, illetve Deerfield magos Itanium 2 processzorok hivatalos bemutatkozása.

Az Advanced Micro Devices (AMD) közelmúltban debütált Athlon XP 3200+ típusjelzésű csúcskategóriás processzora tehát június második felében igencsak komoly kihívóra fog találni, még pedig a 3,2 GHz-es működési frekvenciával rendelkező legújabb Pentium 4 processzor "személyében". Disztribútori jelentések alapján tudható, hogy a világ legnagyobb chipgyártó cége nemrégiben szépen csendben meg is kezdte ezen újdonságának leszállítását, vagyis a június végén esedékes hivatalos bejelentés meglehetősen formális lesz. Egyes források szerint egyébként elképzelhető, hogy a 3,2 GHz-es Pentium 4 nem június 23-án, hanem egy héttel korábban, már június 16-án bemutatkozik.

Az Intel legújabb, és egyben legnagyobb teljesítményű asztali processzora a már jól ismert Northwood magra fog épülni, ami egyrészt 0,13 mikronos csíkszélességet, másrészt pedig 512 kB méretű másodszintű gyorsítótárat jelent. A chipgyártó által a közelmúltban piacra dobott nagyobb teljesítményű processzorokhoz hasonlóan a 3,2 GHz-es Pentium 4 modell rendszerbusz-frekvenciája is 800 MHz-es (QPB) lesz, és természetesen Hyper-Threading kompatibilis. A D-1 core steppinggel ellátott 3,2 GHz-es Pentium 4 processzorok a debütáláskor 637 dollárba fognak kerülni.

Ezt követően június 30-án várható a vállalat legújabb Itanium 2 chipjeinek a bejelentése. A legfejlettebb, 0,13 mikronos gyártási technológiák segítségével készülő új Madison magos processzorok a kezdetekben 1,4 GHz-es, valamint 1,5 GHz-es változatokban lesznek kaphatók. A nem kevesebb mint 6 MB harmadszintű gyorsítótárral szerelt, 1,5 GHz-es frekvencián ketyegő új Itanium 2 processzorok 4226 dollárba fognak kerülni, a 4 MB L3 cache-sel felvértezett, 1,4 GHz-es frekvenciájú Itanium 2 chipekért pedig 2247 dollárt kell majd fizetni. A 3 MB harmadszintű gyorsítótárral ellátott, 1,3 GHz-es Deerfield magos Itanium 2 újdonságok ára 1338 dollár lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!