Spencer

Hamarosan itt a Madison és a Deerfield

Az Intel talán már május végén, de legkésőbb júliusban megkezdi legújabb, immár a Madison processzormagra épülő Itanium 2 processzorainak a forgalmazását.

Ezt követően valamikor a harmadik negyedévben esedékes a kedvezőbb ár révén sokkal szélesebb rétegek számára elérhető, Deerfield magos Itanium 2 processzorok bemutatkozása, mely chipek a Madison magos Itanium 2 chipekhez hasonlóan a legfejlettebb 0,13 mikronos gyártási technológiák segítségével fognak készülni, és kompatibilisek lesznek a jelenleg használatos Itanium 2 rendszerekkel.

Az említett két 64 bites processzor újdonságot a világ legnagyobb chipgyártója értelemszerűen két egymástól különböző piaci szegmensbe kívánja pozícionálni. A relatíve magas frekvenciákon ketyegő, nagy méretű harmadszintű gyorsítótárral felvértezett Madison alapú Itanium 2 processzorokat a kettőnél több processzoros, nagy teljesítményű szerver számítógépek piacán állítja majd hadrendbe az Intel, míg a kisebb gyorsítótárral felvértezett, alacsonyabb sebességű és ezzel párhuzamosan jelentősen alacsonyabb fogyasztású Deerfield magos chipeknek pedig a duálprocesszoros szerverek, illetve munkaállomások piacán kell majd felvenniük a harcot a konkurenciával.

Az Intel ígéretei szerint a Madison magos Itanium 2 processzorok elődeikhez képest jelentősen nagyobb számítási teljesítménnyel fognak rendelkezni, és egyes Intelhez közeli források jelentése szerint az új Itanium 2 chipek alig lesznek drágábbak elődeiknél. Meg nem erősített információk szerint az 1,5 GHz-es működési fekvenciával és 6 MB harmadszintű gyorsítótárral rendelkező új Itanium 2 processzorok 4224 dollárba fognak kerülni, az 1,4 GHz-es frekvencián ketyegő, 4 MB L3 cache-sel szerelt modellekért pedig 2247 dollárt kell majd fizetni. A belépőszintű Madison magos Itanium 2 processzor frekvenciája 1,3 GHz lesz, és ez a 3 MB L3 cache-sel szerelt verzió 1338 dollárba fog kerülni. Mondanom sem kell, hogy a fenti árak nagy tételben történő vásárlásra vonatkoznak majd.

Ugyancsak tudni lehet, hogy az 1 GHz-es frekvencián üzemelő, 1,5 MB harmadszintű gyorsítótárral rendelkező Deerfield magos Itanium 2 processzorok ára 851 dollár lesz, tehát ezen új 64 bites chipek nagyjából annyiba kerülnek majd, mint a high-end kategóriás Xeon DP processzorok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #3
    Lasszi brainless ideas forever...

    Öcsém! Neked még senki nem szólt, hogy kissé be vagy gyepesedve? A szövegeid a magyar scene őskorát juttatják eszembe, csak akkor még C=64 rulez meg Amiga forever szöveggel nyomultak az ilyen korlátolt emberek...