JohnnyCage

Itanium 2 klasztert vásárolt a BP

A British Petroleum (BP) olajtársaság egy 259 darab HP rx5670 rendszerből álló Itanium 2 klasztert vásárolt kutatási munkáinak meggyorsítása céljából.

Az olajtársaság új olaj- és földgázmezők kutatásához fogja felhasználni a rendszereket, amelyek összesen 8000 GBájt memóriát tartalmaznak, és 4 billió műveletet hajtanak végre másodpercenként, közölte a HP, és az Intel. A rendszerek árát nem hozták nyilvánosságra a társaságok.

A szeizmikus feldolgozás során a számítógépek háromdimenziós modellekből igyekeznek kiszámítani, mi található a felszín alatt. Ezek az eljárások azonban rendkívül összetettek, hatékony alkalmazásuk pedig igen nagy számítási teljesítményt igényel.


A szuperszámítógépek, valamint a különböző technikai számításokhoz készített nagyteljesítményű rendszerek az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet nyertek a szervergyártók körében. Az IDC piackutató cég adatai szerint 2002-ben összesen mintegy 4,7 milliárd dollár értékben értékesítettek a gyártók ilyen számítógépes rendszereket. A sort a HP vezette, de az IBM is igyekszik felzárkózni.

A nagyszámú számítógépet egyetlen fürtbe fogó klaszterek ezidáig elsősorban az Intel Xeon és Pentium processzoraival készültek, de a 64 bites Itanium 2 processzorok megjelenésével, illetve az Itanium platformhoz szánt szoftverek fejlődésével egyre több Itanium-alapú megoldás várható. Az Intel legfőbb riválisa, az Advanced Micro Devices (AMD) szintén célba vette a piacot a napokban kiadott, új Opteron processzoraival. A 64 bites Opteron chipek az Itaniumhoz hasonlóan képesek a nagymennyiségű memória hatékony kezelésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)