Spencer

Mi mennyibe kerül egy grafikuskártyán?

A felhasználók általában nem szívesen adnak ki százezer, vagy adott esetben még ennél is több pénzt egy high-end kategóriás videokártyáért, az mindenesetre sokak fantáziáját megmozgatja, hogy vajon mi kerül ilyen sokba egy-egy ilyen kártyán.

Nos a Microprocessor Report és a Mercury Research piackutató cég munkatársainak köszönhetően most egy kicsit betekinthetünk a kulisszák mögé, és megtudhatjuk, hogy mennyibe kerül egy-egy grafikus processzor, illetve egy-egy videokártya legyártása.

Szakértők szerint a jelenleg forgalomban lévő aktuális high-end kategóriás grafikus processzorok életciklusuk folyamán átlagosan 18 dollárba kerülnek, legyenek azok ATI gyártmányú Radeon 9800 Pro, vagy Nvidia-féle GeForce FX 5800 Ultra típsujelzésű chipek. Mivel egy a kiskereskedelemben 400 dollárba kerülő csúcskategóriás grafikuskártya árának nagy részét a szállítási költségek, az adók, a vámok, valamint a kereskedők haszna teszi ki, szinte biztosak lehetünk abban, hogy egy-egy ilyen kártya legyártása nem kerül túl sokba. Az elemzők úgy vélekednek, hogy a jelenleg csúcsot jelentő videokártyák legyártása körülbelül 120-150 dollárba kerülhet, de a gyártási költségek még a legextrémebb esetekben sem haladhatják meg a 200 dollárt.


Adódik a kérdés, hogy amennyiben a high-end grafikus processzorok darabja kevesebb mint 20 dollárba kerül, a videokártyák előállítása adott esetben miért kerül ennél mintegy tízszer többe. Erre az a válasz adható, hogy a grafikuskártyák esetében maguk a kártyák alapját képező nyomtatott áramköri lapok, illetve a memóriachipek jelentik a legnagyobb költségeket. Különböző források egybehangzó jelentése szerint a mai grafikuskártyák esetében a DDR (Double Data Rate), illetve DDR-II memóriachipek kerülnek a legtöbbe, jóval többe, mint maguk a nyomtatott áramköri lapok, vagy éppen a grafikus processzorok. A normál DDR memóriák ára mára már elfogadható szintre süllyedt, azonban a második generációs DDR memóriák ára jelenleg még olyan magas, hogy az Nvidia nemrégiben úgy döntött, hogy új nagyágyúja, az NV35 nem DDR-II, hanem jó öreg DDR memóriákra fog épülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • magyar ember 2 #32
  Akkor meg mar csak 4ed es 6od annyit tud, mint akkor kene. :)
 • gelkas #30
  Nana a végén még megsajnálom őket! Egy nagy porhintés az egész! Az aparátust megsporolja a rabszolgafizetésű távolkeleti munkásaival. Az xbosz is 10$-os csökkentés miatt elvitt egy komlett gyárat magyarországról. Arról ne is beszéljünk hogy pont nálunk nem lehetett kapni a komonista időket idézve Bécsbe kellett elmenni mevenni méregdrágán a nálunk gyártott dobozt. Ha nem 10000% haszonkulcsal nem 10000% kézenkeresztül nem lenne hamisitott gagyi hegyek fillérekért. Legálisan és sok helyen lehetne kapni biztos olcsóbb lenne. Az egy nagy rizsa hogy drága a Ram ott ahol több száz millió db. gyártanak és van is rá igény!
 • Poki #25
  Hát nem tudom, ha én bemászok egy nagykerbe oszt kell egy azaz 1 db R9700 vagy FX5800Ultra akkor szerintem aszondják: A minimális tétel 10 Db. Mert nem az az értelme a nagykernek hogy nagytétel kis pénz? A kiskerben meg kis tétel nagy pénz. Meg a nagykerben ha jól tom csak kiskereskedőt (viszonteladókat) szolgálnak ki, vagy legalábbis ha nem vagy ismerős.
  Egy tutti. Ha megnéznénk mi mennyibe kerül akkor mindenhol kiderül, hogy az előállítási költségek fele vagy kevesebben vannak annak amiért mi (mezei patkányok) kapjuk meg. Pl. egy doboz cigin meg 1 litro benzinen is mekkora az adó? Most nem tom mennyi a benzin nyers ára, de sejtésem szerint azon is van vagy 150% adó, pedig ha nem lenne akkor még én is vennék kocsit, mert megérné. Ha az állambácsikáink (akiket mi juttatunk oda ahova) gondolkodnának is, biztos többen vennének benzint is meg mindent ha nem lenne akkora adója (cigi kivétel, mert az egészségtelen, de azért én is szívom :]).
  Na remélem elégé elkanyarodtam a grafikus kártya Tmától :))
 • RelakS #20
  Hmm... Én is Okosember
 • RelakS #19
  Okosember! Ha csinálsz céget, és gyártasz - maradjunk a témánál - csúcsszuper vieokareszt, hogy az nvidia, meg az ati jön vigyázzba, és kéri a receptet, akkor is el kell adnod valahogy. Namost ehhez kell egy importőr, meg nagyker, mert sztem olcsóbb az, hogy teszemazt az usába kinyomsz százezres tételben egy importőrnek, az szétküldi az allamokba a nagykereknek, a kisker meg tőlük szerzi be. Te is hülyét kapnál, ha az egész világről minden nagyker nálad dörömböülne, hogy kártyát akarunk!

  Persze álmodozni lehet (és jó is :)

  "nemkellene impórtőr, nagyker, kisker,és fogyasztó hanem ezt kéne lecsökkenteni, mondjuk csak importőrre vagy esetleg még egy nagykereskedőre..."
  Ja, és itt ha jól megnézed, aszondod, hogy nem kell importőr, nagyker, kisker, fogyasztó; hanem csak imoprtőr, nagyker. De Te a kiskertől(!) veszed, és a fogyasztó Te vagy!! :)
 • Gabest #17
  Először eladják drágán, aztán olcsóbban, aztán mégolcsóbban. Jobban járnak mintha elsőre olcsón adnák mindenkinek. Ezen nem nagyon lehet változtatni. Van valami szakkifejezés is erre, de én nem vagyok közgazdász.
 • Evilmann #16
  Szvsz nem annyira meglepő ez az egész, nem csak a videokártyáknál van ez így hanem a legtöbb fogyasztási cikknél.
 • Munch #10
  Jóvanna, csak mondtam egy összeget. Akkor is lenyúlják az embert. Egyébként ha olcsóbban adnának mindent, többen is vennék.
 • Blackman #9
  Te!! Nagyonokos! Ha fillérekért adnák a kártyát szerinted miből fejlesztenének újat, fizetni a fejlesztőbandát stb...
 • Cat #8
  nem olvastad végig
  a processzor olcsó, de a memória kurvadrága