JohnnyCage

VIA, Soltek: Cél a grafikus megoldások piaca

A chipsetgyártó VIA Technologies, illetve az alaplapgyártó Soltek cégek a napokban jelentették be a PC-s grafikus megoldások piacára épülő terveiket.

A Soltek márkanév jólismert az alaplapok piacán, a társaság azonban úgy döntött, szerencsét próbál a grafikus kártyák piacán is. A lépés aligha nevezhető meglepőnek, mivel a közelmúltban számos más alaplapgyártó is hasonlóképp cselekedett.

A társaság az nVidia Corp. GeForce4 Ti 4400, GeForce4 MX440 és MX420, GeForce2 MX400 és MX200, illetve TNT2 M64 grafikus processzorait építi videókártyáiba, amelyek a hírek szerint kialakításukban teljesen követni fogják az nVidia előírásait. Hogy az új videókártyák mégse legyenek teljesen szokványosak, a gyártó rendkívül tetszetős, igényes hatású, ezüstszínű NYÁK (Nyomtatott Áramköri Kapcsolás) lapra építi őket. A Soltek egyébként korábban is jólismert volt színes NYÁK-jairól.

Hasonlóképp új versenyző a grafikus megoldások szegmensén a chipsetgyártó VIA Technologies, amely Savage XP elnevezésű grafikus processzorával készül meghódítani a piacot. A társaság a hivatalos álláspont szerint még nem döntött a -Zoetrope kódnevű- grafikus mag önálló chipként való kiadásáról, a videókártya gyártók állítólag azonban már a Computex Taipei 2002 kiállításon bemutatják Savage XP-alapú kártyáikat.

A VIA első önálló grafikus processzora, amelyet a korábban felvásárolt S3 Graphics Inc. fejlesztett, a hírek szerint DirectX 8-alapú megoldás lesz 64, illetve 128 bites DDR SDRAM támogatással, valamint 5,7 GByte/s sávszélességgel. A chip a grafikus megoldások alsó és középső szegmensét célozza, teljesítménye pedig az nVidia GeForce4 MX 420-hoz hasonló.

A Savage XP további előnye lehet, hogy az ára várhatóan 15 dollár körüli lesz, ami a SiS-féle Xabre400 árának alig több, mint fele. A Xabre400 hozzávetőleg a GeForce4 MX 460 teljesítményére képes.

A VIA Technologies terveiben a Savage XP mellett egy nagyteljesítményű, Columbia fejlesztési kódnevet viselő megoldás is szerepel, amelyről egyelőre azonban nem túl sokat tudni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tomcat.no1 #1
    S3-as chippek újra támadásba lendülnek a VIA szárnyai alatt!