Spencer

Nincs gond az Opteron szoftveres támogatásával

A SuSE az Advanced Micro Devices (AMD) legújabb, immár nyolcadik generációs processzorainak bemutatkozásával egy időben megkezdte a kifejezetten ezen Opteron chipekre optimalizált Linux operációs rendszerek forgalmazását, riválisa, a Red Hat pedig várhatóan valamikor idén ősszel adja ki hasonló Linux szoftverét.

Szakértők egybehangzó véleménye szerint az Opteron chipek kedvező piaci fogadtatása szempontjából legalább annyira fontos a megfelelő szoftveres környezet megléte, mint például az, hogy a processzor újdonságok nyers számítási teljesítménye megfelelő-e.

Bár az AMD-féle Opteron processzorokat úgy alakították ki, hogy azok a 64 bites mellett a régebbi 32 bites alkalmazásokat is minden további nélkül futtatni tudják, a 64 bites szolgáltatások igénybe vételéhez olyan új szoftvereket kell használni, melyek maximálisan kiaknázzák az x86-64 architektúra nyújtotta lehetőségeket. Utóbbi architektúra előnye egyébként nemcsak a 64 bites működési módban, hanem többek közt a 64 bites memóriacímzésben is rejlik, ami konkrétan azt jelenti, hogy az Opteron processzorokra épülő szerver számítógépekbe sokkal több memória pakolható, mint az Opteron konkurens Intel Xeon chipekre épülő számítógépes rendszerekbe.


Ez elsősorban azon szerverek esetében nyom sokat a latban, melyek nagyméretű adatbázisok kezelésével foglalkoznak. A SuSE Linux Enterprise Server (SLES) operációs rendszerrel szerelt Opteron processzoros szerverek egyébként maximálisan 512 GB, vagyis fél TB memóriát képesek kezelni, vagyis jelentősen többet, mint napjaink népszerű 32 bites rendszerei, melyek esetében 4 GB a felső memóriahatár. A SLES Opteronos kiadása 448 dollárba kerül.

Gordon Haff, az Illuminata vezető elemzője szerint az Opteron processzorok sikerének kulcsa a megfelelő szoftver támogatás megléte, illetve az, hogy a sunnyvale-i székhelyű chipgyártó meg tudja győzni a nagyobb számítógépgyártó cégeket arról, hogy az Opteron-alapú rendszerek nagyon is versenyképesek lehetnek a piacon. Ezek alapján elmondható, hogy az Opteron jó úton halad a siker felé, ugyanis az év végéig több Opteronra fejlesztett operációs rendszer is napvilágot fog látni, a számítógépgyártó cégek pedig egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az AMD új platformja iránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #18
    "Az itanium egy teljes mértékben 64 bites proci, a 32 bites futtatási környezetet emulálja, ami természetesen jóval lassabb mint a nativ 32 bites"

    Teljesen más elvű és utasításkészletű processzor, ennek semmi köze nincs a 32 vagy 64 bitnek. Itt arról van szó, hogy az IA-64-re való váltáshoz mindent dobhatsz ki.

    "A gond ott van, hogy 64 biten egyáltalán nem hozza azt a hatalmas, évek óta beharangozott átütő teljesitményt"

    Az opteronra optimalizált programok még nincsenek vagy te már láttál? A 64 bitességből csak minimális teljesítmény növekedés következik.

    "legtöbb valós tesztben az itanium jóval gyorsabb pedig az igen régóta piacon van, és nyakunkon az itanium2 kiadása is"

    Ezt már megint honnan? Csak benchmarkok vannak és abból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, másrészt az Itanium2 már rég kint van, ennek csak egy újabb reviziója lesz. Egyébként a benchmarkokban sem kell szégyenkeznie az opteronnak.
    Az Itanium2 nem ellenfele az opteronnak 1xx és 2xx-nek, teljesen más árkategória.
  • Power #16
    Amiben lenyomja egy "mezei P4", abban az a "mezei P4" az Itaniumot is lenyomja.
    A jelenleg kapható Itanium-nál a fixpontos teljesítménye jobb. Ráadásul a 32 bites alkalmazásokat összehasonlíthatatlanul gyorsabban futattja.
    A 64 bit miatt van jelentős előnye, pont a szever fronton és olcsóbban és zökkenőmentesebben lehet rá váltani, mint IA-64-re.
  • SGonzalez #13
    Ebben a tesztben azért már elég jól muzsikál: http://www.anandtech.com/cpu/showdoc.html?i=1816
    Még lesz 2 következő rész is.
    Ebben legalább olyan teszteket csináltak, ami jobban érdekli azokat, akik szervert akarnak csinálni..
    És van ahol elég meggyőző a fölénye az opteronnak, még a 3,06-os xeon-t is legyőzné valszeg. Mondjuk ha még előző év végén kiadták volna, akkor sokkal nagyobbat ütött volna ez a kalapács, de így se rossz.
  • Cat #12
    az hogy mi az elméleti határ nem jelent semmit, annak olyan magasnak kell lennie, hogy évekig ne érhesse el senki

    viszont a 4 gb os memoriahatár nagyon is érezhető komolyabb gépeknél, és valljuk be, a mai memoriaárak mellett még egy pc alapu adatbázisszerverben is könnyedén van 2 giga ram
  • Cat #11
    nem xenon az hanem xeon :)
  • Power #8
    Mivel minden fut rajta ami x86-os, nem olyan vad dolog.
    Ez olyan lett volna, mikor megjelent a P4 és kijelentetted volna, hogy semmi sem támogatja. Optimalizálni mindegyikhez kell, de sok tízezer szoftver fut rajta, ami egy új architektúránál nagy előny.
  • Borg #6
    Azért elég vad dolog kijelenteni, hogy nincs gond a szoftveres támogatással, 1 azaz 1 darab suse linux után, ami támogatja...
  • Lion #5
    nem kihasználatlan... nekünk igen akinek meg kell annak nem hidd el !
  • Pheel #4
    Jelenleg 4 GB memóriát sem egyszerű egy ilyen x86-os gépbe zsúfolni, nem hogy 512-őt! Szép-szép, hogy elméletileg kezeli, de gyakorlatilag még kihasználhatatlan.
  • Hydro_man #1
    Jó ez a kép!