JohnnyCage

Philips: Kijelzőbe integrált kamera

A Royal Philips Electronics a napokban egy olyan, mobiltelefonokba szánt LCD kijelzőt jelentett be, amely integrált digitális kamerát is tartalmaz.

A Philips szerint az új, digitális kamerával kombinált színes LCD kijelző lehetővé teszi, hogy a mobiltelefonok gyártói egyszerűen, és gyorsan fejlesszenek ki olcsó, az átlagfelhasználót célzó, ugyanakkor igen fejlett mobiltelefon készülékeket.

Az új modul egy passzív-mátrix, super-twisted-nematic technológiával készülő színes kijelzőt, egy CMOS technológiájú képérzékelő chipet, valamint egy kiegészítő chipet tartalmaz. Ezen utóbbi chip a kijelző és a kamera vezérléséért felelős, miközben a rögzített képek JPEG tömörítését is elvégzi.

"Az új modul az olcsóbb kamera-telefonokhoz készül" - mondta Wout Verhagen, a Philips mobil kijelzőkkel foglalkozó részlegének fejlesztési igazgatója. "Korábban külön interfészre volt szükség a digitális képérzékelőhöz, illetve a kijelzőhöz. Ez az új modul egyetlen interfészt alkalmaz, amely az optimális integráció mellett jelentős növekedést eredményez a teljesítményben, a korábbiaknál nagyobb képrögzítési sebességet is lehetővé téve" - tette hozzá Verhagen.

Verhagen szerint a külön kamerát, illetve kijelzőt alkalmazó mobiltelefonok 10 - 12 fps (kép/s) képrögzítési sebességet tudnak elérni, miközben a Philips új megoldása 15 - 30 fps sebességre képes. Ez elsősorban annak a kiegészítő chipnek köszönhető, amely tehermentesíti a mobiltelefon központi chipjét, és gördülékenyebbé teszi az adatok áramlását.

Nem véletlen, hogy a Philips komoly figyelmet szentel a kamera-mobilok piacának. Az ilyen készülékek piaca az idei évben várhatóan ugyanis a négyszeresére nő. A Strategy Analytics piackutató cég például a tavalyi 32,2 millió után az idei évben már mintegy 146,9 millió ilyen készülék értékesítésére számít. "Egyre több mobilba építenek kamerát a gyártók" - mondta Chris Ambrosio, a Strategy Analytics elemzője. Jelenleg többek között a Nokia, Panasonic, Sharp, és Toshiba cégek gyártanak ilyen készülékeket.

A Philips új modulja egy 1,7 colos színes kijelzőt, valamint egy 640 x 480-as, illetve 320 x 240-es felbontású felvételek készítésére alkalmas digitális kamerát tartalmaz. A társaság a modult a későbbiekben olyan, nagyfelbontású kijelzővel is ki kívánja egészíteni, amely a csúcskategóriás mobilokban is megállja majd a helyét.

Az új modul mintadarabjai májustól lesznek elérhetőek, a tömegtermelés pedig az év második felében kezdődik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!