JohnnyCage

Micron: CMOS szenzor CCD minőségben

A Micron Technology vasárnapi bejelentése szerint a társaság elkészítette első 1,3 megapixeles CMOS képszenzorát, amely számos CCD szenzort megszégyenítő képminőséget nyújt.

A digitális állókép-kamerák, digitális videókamerák, illetve webkamerák piacát célzó MI-1300 képszenzor a Micron 180 nm-es csíkszélességű DRAM gyártósorain készül, és a hasonló felbontású CCD (Charge Coupled Device) képszenzorokkal minimum egyenértékű képet nyújt.

A Micron CMOS technológiára épülő szenzora az év folyamán nagyobb felbontású változatokban is meg fog jelenni.

Az MI-1300 a Micron szerint többek között olyan előnyökkel rendelkezik a rivális gyártók CMOS, illetve CCD-alapú megoldásaival szemben, mint a rendkívül alacsony pixelzaj, amely elsősorban a sötétebb képek esetében jelenthet jelentős javulást a képminőségben. Az alkalmazott 10 bites analóg/digitális konverterrel az MI-1300 46 dB-es jel/zaj viszonyt, illetve 60 dB-es dinamikus érzékelési jeltartományt biztosít. A 180 nm-es csíkszélesség szintén komoly előrelépést jelent, mivel a rivális gyártók CMOS képszenzorai régebbi, 250, illetve 350 nm-es csíkszélességű gyártósorokon készülnek, amelyek csak sokkal gyengébb minőségű képérzékelést tesznek lehetővé.

Az MI-1300 esetében alkalmazott kis pixelmélység segít csökkenteni az egyes képpontok közötti áthallást, a kiváló fényérzékenység pedig a sötétebb környezetben készülő képek minőségét javítja. A pixelenkénti négy tranzisztor kiküszöböli azokat a hibákat, amelyek a pixelenként három tranzisztort tartalmazó változatokban jellemzőek.

A Micron új CMOS érzékelője mindezek mellett 30 fps (kép/s) sebességre képes teljes felbontás mellett, amit automatikus expozíció, automatikus fókusz, valamint automatikus fekete kiegyenlítés egészít ki. A megoldás olcsóbb a rivális CCD megoldásoknál, miközben azoknál nagyobb megbízhatóságot nyújt.

Az MI-1300 chip 1024 x 1280 -as maximális felbontást nyújt, fogyasztása pedig a legnagyobb, 30 fps felvételi sebesség esetén is mindössze 300 mW. A kevesebb, mint 10 dollárba kerülő chip a Micron szerint még az idei évben megjelenik a digitális kamerákban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • harcu #4
    Gyengusz, de nekem tökéletesen elegendő.