JohnnyCage

Átveszik a digitális kamerák helyét a mobiltelefonok?

A technológiai ipar képviselői szerint a digitális fényképezés jövője először a PC-ktől, később pedig a különálló digitális kameráktól távolodik el.

Elsősorban ez derült ki a kétnapos Digital Imaging '02 konferenciából, amelyet az InfoTrends Research Group piackutató cég szervezett. A rendezvényen elsősorban nem a digitális fényképezőgépek, illetve a hozzójuk kapcsolódó PC-s képszerkesztő szoftverek álltak, hanem a mobiltelefonok, amelyek fokozatosan át fogják venni ezen megoldások helyét a digitális képrögzítésben.

A beépített digitális fényképezővel rendelkezező mobiltelefonok a közelmúltban már meghódították Japánt, és az utóbbi időben Európába, Ázsia egyes terülere, és az Egyesült Államokba is betörtek. A szakértők szerint az ilyen készülékek egy - két éven belül óriási sikert fognak aratni világszerte, és digitális fényképezővel rendelkező mobiltelefonok eladásai 2005-re felülmúlják a különálló digitális kamerák gyártási mennyiségét.


- Mindez elsősorban a mobilszolgáltatóknak köszönhető, akik - forgalmuk növelése érdekében - nagy erőkkel népszerűsítik ezeket a készülékeket és szolgáltatásokat - mondta John Lynch, a tajvani képszenzor gyártó OmniVision Technologies helyettes marketingigazgatója. - A mobiszolgáltatók lecsaptak a digitális képek továbbításával kapcsolatos szolgáltatásokra, amelyektől többletbevételeket várnak. Ők azok, akik valójában ezt a koncepciót terjesztik - folytatta Lynch.

"A digitális képek felvételének, és egymás közti megosztásának lehetősége az ipar legnagyszerűbb eszköze a felhasználók vásárlásra való ösztönzéséhez" - mondta Jeff Hallock, az amerikai mobilszolgáltató Sprint PCS marketingigazgatója. Rengeteget beszéltünk arról, hogy a mobiltelefonok nem csak beszélgetésre használhatók, de a fényképek készítésének és továbbításának lehetősége az, amely valóban kibővíti a készülékek használati értékét, tette hozzá Hallock. "Gondoljunk csak bele, milyen kényelmes, hogy bármiről, bármikor fényképet készíthetünk, és azt azonnal meg is oszthatjuk másokkal" - folytatta a vezető.

A szakértők szerint a közeljövőben megjelenő, digitális kamerával egybeépített mobiltelefonok a szenzorchipek fejlődésének köszönhetően egyre jobb képminőséget fognak biztosítani, miközben a jóminőségű színes kijelzők elterjedése a mobiltelefonon további lendületet adhat a trendnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Munch #12
  qqqq, mér lennék hülye? ne mond már, hogy egy apró képküldés megér 100 ft-ot is? Tisztelegni? Tényleg kinyalhatod a seggem. :D Mért lennék szerencsétlen? Mert nem ilyen kis fikarcnyi képek küldésével, meg lámáskodással szórakoznék? Csabi, ez így van... ezt a szar mms-t csak a sok kics köcsög lúzer használja...
 • reszcsi #7
  Részemről inkább GPS-t raknák már bele, annak több értelmét látom mint a gagyi optikás zoom nélküli 640x480-as képek készítő, minduntalan összetapizott digi fényképezőnek.
 • zippofcy #6
  Jaja mar latom is lelki szemeim elott: megjelent a Nokia uj mobiltelefonja! Jellemzok: 10gos suly, beepitett vaku, 6 megapixel, 12xes optikai es 100xos digitalis zoom. Aztan az ember razoomol vmire az aksi meg lemerul :) Ja es 5 normas! (vagy 6? egy ido utan mar ezt se fogja szamolni senki :) )
 • Lacc #4
  Személy szerint én nem bánom hogy ennyi mindenre jó lesz a mobil, a képminőség nyilvánvalóan javulni fog. Az más kérdés hogy ez engem nem nagyon izgat de mindenképp jó dolognak tartom, fejlődik a technika. Az megint más kérdés hogy tényleg ezzel akarják kirángatni a pénzt a zsebünkből :D