JohnnyCage

Ipari szabvány a digitális képek nyomtatásához

Hat, a digitális fotóiparban is jelen lévő társaság egy olyan közös szabvány kidolgozásába kezdett, amelynek segítségével a jövőben még egyszerűbben lehet majd papírképet készíteni a digitális fényképfelvételekből.

A Canon, Fuji Photo Film, HP, Olympus Optical, Seiko Epson, és Sony hétfői bejelentése szerint a társaságok egy olyan ipari szabvány kidolgozásába kezdtek, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a digitális fényképezőkkel készített felvételek PC alkalmazása nélküli, egyszerű kinyomtatását még akkor is, ha a digitális kamerát és nyomtatót különböző cég gyártotta.

A projektben részt vevő hat cég ezidáig is rendelkezett olyan saját technológiával, amely lehetővé tette a PC nélküli, közvetlen fotónyomtatást. Ezek a megoldások azonban mind különbözőek, így csak abban az esetben használhatók ki, ha a digitális kamera és a nyomtató azonos márkájú.

Ez a szituáció meglehetősen bosszantó a felhasználók számára, mivel az egyébként lényeges funkciót így csak viszonylag kevesen tudják kihasználni. Az új szabvány, amelyet a projektben résztvevő társaságok DPS-nek neveztek el, maximális kompatibilitást biztosít a digitális kamerák és nyomtatók között, a készülékek márkájától függetlenül.

A specifikációt eredetileg a Canon, HP, Seiko Epson, és Sony fejlesztették ki, a Fuji Photo Film és Olympus Optical csak később kapcsolódtak be a projektbe. A hat gyártó együttesen azonban igen komoly piaci erőt képvisel, így a technológia elfogadása gyakorlatilag biztosított. A társaságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a specifikációt minnél több érintett gyártó kövesse.

A későbbiekben bővíthető DPS 1.0 protokoll jelenleg a USB portot támogatja, mint a digitális képek továbbítására használatos összeköttetési technológiát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!