JohnnyCage

Smal Camera: kisméretű képszenzorok

A közelmúltban alapított chipgyártó olyan, digitális kamerákba szánt képszenzor chipeket tervez piacra dobni, amelyek a jelenlegi megoldásoknál sokkal kisebbek, minőségben azonban legalább azonos szinten vannak azokkal.

A magánkézben lévő Smal Camera Technologies-t 1999-ben alapította a Massachusetts Institute of Technology (Massachusetts-i Technológiai Kutatóintézet) három professzora. A professzorok azóta kifejlesztettek egy olyan képszenzort, amely a hozzátartozó egyéb, szintén saját gyártású alkatrészekkel lehetővé teszi bankkártya méretű, 6 - 7 mm vastag digitális kamerák kifejlesztését.

A társaság által kifejlesztett alkatrészeket először a Logitech alkalmazta áprilisban megjelent Pocket Digital kamerasorozatában. A Smal Camera termékei iránt az utóbbi időben azonban egyre több nagy gyártó érdeklődik.

Mint Maurizio Arienzo, a Cambridge-i (Massachusetts) Smal vezérigazgatója elmondta, a társaság eszközeiből azért építhetők meglepően kis digitális kamerák, mert a cég ugyanolyan figyelmet szentel a különböző kiegészítő alkatrészeknek, mint magának a képszenzor chipnek. A Smal többek között olyan Lítium-Polimer akkumulátorokat is gyárt, amelyek alig 2 mm vastagok, és legalább 500 felvétel elkészítéséhez elegendő energiát tárolnak töltésenként.

"Ahhoz, hogy a kamera fogyasztása minimális legyen, minden olyan trükköt be kell vetni, amit megálmodtál, és mindennek tökéletesen kell működnie" - mondta Arienzo. "Elég egyetlen tervezési hiba, és a készülék fogyasztása drasztikusan megemelkedik."

A Smal által kifejlesztett digitális kamera alkatrészcsomag a kis méret mellett ráadásul igen jó minőségű felvételek készítését teszi lehetővé. Arienzo szerint a társaság megoldásai jobb képminőséget biztosítanak, mint amire az általános, olcsóbb digitális kamerák képesek.

A társaság az új megoldás előnyeit kihasználva nem csak a digitális kamerákat készítő cégekkel, hanem mobiltelefon gyártókkal is tárgyalásokat folytat. A mobiltelefonok az elemzők szerint egyébként meglehetősen nagy piacot jelenthetnek a kameragyártó cégek számára.

Arienzo szerint a digitális kameráknak az autókban is helye lesz a jövőben. "Az is elképzelhető, hogy a jövőben az autókba szerelt digitális kamerák nem csak lefotózzák a sebességkorlátozó táblát, de egy megfelelő szoftver segítségével be is állítják a sebességtartó automatikát a megengedett értékre."

A Smal képszenzor chipjei a digitális kamerák piacán jelenleg ritkán alkalmazott CMOS technológiára épülnek. Az olcsóbb kamerákban általában CMPS érzékelők, a jobb minőségű modellekben pedig CCD szenzorok találhatóak. A CMOS chipek számos előnye, mint például az alacsony fogyasztás azonban azt sugallja, hogy a technológia a közeljövőben várhatóan átveszi a vezető szerepet a digitális kamerák piacán, állítja az In-Stat/MDR piackutató cég.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!