Franczy

Virágzik a digitális fényképezőgépek piaca

Egy most nyilvánosságra hozott jelentés szerint 2002-ben az Egyesült Állomokban nem kevesebb mint 50 százalékkal növekedtek a digitális fényképezőgépek eladásai, melynek hátterében szakértők szerint az ezen eszközök folyamatosan csökkenő ára, illetve a hozzájuk kapcsolódó megfelelő promóciós tevékenységek állnak.

Konkrét adatokat tekintve, LCD kijelzővel rendelkező digitális fényképezőgépből Amerikában a tavalyi évben több mint 10 millió darabot adtak el, mely mennyiség nagy részét, mintegy 4 millió darabot az év végi ünnepeknek köszönhetően a negyedik negyedévben adták el. Összehasonlításképp a 2001-es esztendő utolsó negyedévében még "csak" 2,8 millió darab digitális fényképezőgép talált gazdára az USA-ban. Ezen digitális eszközök piaca várhatóan a jövőben is virágozni fog, hiszen a legfrissebb előrejelzések szerint 2003-ban már jelentősen több mint 10 millió digitális fényképezőgépet fognak eladni a korlátlan lehetőségek országában.


A Pentax múlthéten mutatta be új 3.2 Mpixeles Optio fényképezőgépét. A mindössze 98 grammos kompakt kamera ára 540 dollár lesz

Chris Cute, az említett jelentést készítő IDC piackutató cég vezető elemzője elmondta, hogy a folyamatosan javuló eladási mutatók hátterében elsősorban a rohamosan csökkenő árak állnak. Cute elmondása szerint tavaly az eladott digitális fényképezőgépek túlnyomó többsége 200-400 dolláros árcédulát viselt magán, de ezenkívül nagyon sok ennél olcsóbb eszköz is forgalomba került. Az év végi ünnepek alatt több kereskedés polcain is feltűntek a roppant olcsó, olykor mindössze 99 dollárba kerülő egyszerűbb digitális fényképezőgépek, melyeket úgy vittek az emberek mint a cukrot - mondta Cute.

A piac tehát egyre dinamikusabban fejlődik, ennek ellenére a piac egyik jeles képviselője, a Hewlett-Packard nehéz időket él át mostanság. Arról van szó ugyanis, hogy a vezető számítógépgyártók között nyilvántartott cég 2001-ben még az előkelő harmadik helyet birtokolta ebben a piaci szegmensben, tavaly azonban visszaesett a hatodik helyre. Az első és a második hely tekintetében 2002-ben nem történt változás, vagyis a Sony és az Olympus megőrizte korábbi helyezését, viszont a Kodaknak sikerült előrelépnie a harmadik helyre. A negyedik helyre az a Canon lépett fel 2002-ben, mely egy évvel korábban még csak a hatodik helyet birtokolta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!