Franczy

2 milliárd dolláros fejlesztés az Intel arizonai üzemében

A világ vezető chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel Corporation munkatársai kedden bejelentették, hogy a cég a közeljövőben mintegy 2 milliárd dollárt kíván fordítani az egyik arizonai chipgyártó üzemének a fejlesztésére.

Az Intel képviselői elmondták, hogy a fejlesztések végrehajtását követően az említett gyártóüzemben a legfejlettebb technológiák segítségével 300 milliméter átmérőjű szilíciumszeletekből fogják majd előállítani az akkorra már 0,065 mikronos csíkszélességgel rendelkező újgenerációs processzorokat. Minderre az Intel szerint várhatóan 2005 legvégén kerülhet majd sor.

A felhasznált szilíciumszeletek méretnövelésének, valamint a csíkszélesség csökkentésének köszönhetően az Intel számos előnyt élvezhet majd. Ezen előnyök közé tartozik többek közt, hogy egy-egy szilíciumszeletből több processzormagot lehet majd legyártani, ami jelentős mértékben csökkenti az előállítási költségeket. A csíkszélesség csökkentése pedig közismert módon magával hozza a processzorok frekvenciájának növelését, valamint a chipek fogyasztásának, illetve hőtermelésének a csökkenését.


Louis Burns alelnök kezében egy 300 milliméteres szilicíumszelettel (wafer)

Az általános gazdasági lassulás, valamint a számítástechnikai szektor lassulása következtében a chipgyártók mostanság nehéz időket élnek, hiszen a nem túl kedvező gazdasági mutatók ellenére továbbra is nagyon komoly, bár az elmúlt évekéhez képest némileg visszafogottabb összegeket kell fordítaniuk a különböző fejlesztések finanszírozására. Az említett nehézségek még a piacvezető Intelre is nagy nyomást gyakorolnak, melynek ékes bizonyítéka, hogy míg a chipgyártó a tavalyi esztendőben még több mint 4,7 milliárd dollárt fordított az új gyártóeszközök, illetve fejlesztések finanszírozására, addig ezen összeg 2003-ban már "csak" 3,5-3,9 milliárd dollár körül fog alakulni.

Az Intel munkatársai a mostani bejelentés kapcsán elmondták, hogy az arizonai Chandlerben található említett gyártóüzem jelenleg még csak 200 milliméter átmérőjű szilíciumszeletek feldolgozására képes, azonban a 2004 második felében induló fejlesztési munkálatokat követően az üzem már egyike lesz azon öt Intel üzemnek, melyben 300 milliméteres szilíciumszeletekből történik a különböző chipek gyártása. Ez az öt gyár az Intel állítása szerint egyébként közel annyi processzort lesz képes gyártani, mint tíz hagyományos, 200 milliméteres szeletekkel operáló gyár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!