Franczy

Komoly fejlesztéseket tervez a Toshiba

Japán vezető chipgyártó cége, a Toshiba pénteken bejelentette, hogy az elkövetkezendő négy évben mintegy 2,85 milliárd dollárt kíván fordítani két új chipgyártó üzemének a felépítésére, mely üzemektől a cég vezetősége nem titkoltan a Toshiba globális versenyképességének jelentős növekedését várja.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a Toshibához hasonlóan a legtöbb japán chipgyártó igen komoly fejlesztési tervekkel rendelkezik, vagyis elképzelhető, hogy a távol-keleti ország chipgyártó ipara néhány éven belül képes lesz visszaszerezni régi jó hírnevét. Egy évtizeddel ezelőtt még Japán uralta ezt a piaci szegmenst, azonban az azóta eltelt években az ország chippiaca fokozatosan lecsúszott képzeletbeli trónjáról.

A Toshiba képviselői a mostani bejelentés kapcsán elmondták, hogy azzal kapcsolatban egyelőre még nem született döntés, hogy a Toshiba egyedül, vagy esetleg más gyártókkal szövetkezve kívánja végrehajtani az előttünk álló néhány évre előirányzott közel 3 milliárd dolláros fejlesztéseket. Különböző források tudni vélik, hogy a Toshiba a jelenlegi legközelebbi partnerei, a Fujitsu, illetve a Sony segítségét igénybe véve szeretné felépíteni két vadonatúj gyártóüzemét.

A Toshiba a Japán déli részén található Oita tartományban felépítendő egyik új üzemében már 2004 áprilisában meg szeretné kezdeni a különböző SoC (System on Chip) eszközök sorozatgyártását. Mint ismeretes, utóbbi eszközök lényegében olyan chipek, melyek többek közt egy processzormagot, megfelelő méretű memóriát és minden egyéb, egy rendszer működéséhez szükséges alrendszert magukban tartalmaznak. A japán chipgyártók közismerten komoly elvárásokat támasztanak ezen SoC eszközökkel kapcsolatban, melyekkel egyébként mostanság egyre több mobiltelefonban, játékkonzolban és egyéb elektronikai berendezésben találkozhatunk. Néhány éven belül a Toshiba gyártja majd az ipar legfejlettebb és egyben legmagasabb integráltsági fokú rendszer chipjeit - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a Toshiba egyik képviselője. A Toshiba ezen kívül Japán középpontjában is fel kíván építeni egy új gyártóüzemet, és tudni lehet, hogy a gyártó mindkét új üzeme 300 milliméter átmérőjű szilíciumszeletekkel fog operálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!