Franczy

A Samsung fejleszteni kívánja gyártósorait

A Samsung Electronics Company munkatársai Szöulban jelentették be, hogy a nagyvállalat a közeljövőben mintegy 1,2 milliárd dollárt kíván fordítani a Dél-Koreában található chipgyártó üzemeinek fejlesztésére.

A világ elsőszámú memóriachip gyártójaként nyilvántartott Samsung az elkövetkezendő hónapokban egész pontosan 1,47 billió wont fog költeni azon, elsősorban memóriachipeket előállító gyártósoraira, melyek 300 milliméteres szilíciumszeletekkel operálnak. A dél-koreai chipgyártó képviselői az üggyel kapcsolatban hangsúlyozták, hogy a 300 milliméter átmérőjű szilíciumszeletekből több mint kétszer annyi mikrochipet lehet előállítani, mint az eddig használatos 200 milliméteres szilíciumszeletekből, ez által pedig jelentősen csökkenthetők a gyártási költségek.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a jelen pillanatban a világ egyetlen nyereséges memóriachip gyártójaként nyilvántartott Samsung Electronics a 300 milliméteres szilíciumszeletekkel operáló új gyártóüzemek megnyitása kapcsán az elmúlt időkben némileg lemaradt a konkurens gyártóktól, melyek az elmúlt hónapokban lényegében egymás után nyitották mg hasonló high-tech üzemeiket. Érdekesség, hogy a Samsung mindeddig annak ellenére sem kapkodott ezen új gyártósorok üzembe helyezésével, hogy ily módon jelentősen csökkenteni lehet a gyártási költségeket, végső soron pedig a különböző chipek kereskedelmi árát.

A félvezetőpiacon egyébként mostanság bevett szokásnak számít, hogy a kisebb-nagyobb gyártók egymással társulva, a fejlesztési költségeken osztozva építenek új gyártósorokat. Konkrét példát tekintve, a német Infineon Technologies AG és a tajvani Nanya Technologies képviselői novemberben számoltak be arról, hogy a két cég egymással társulva kíván üzembe helyezni vadonatúj, immár 300 milliméteres szilíciumszeleteket feldolgozó gyártósorokat. A Samsung Electronics azonban ezzel szemben olyan erősnek érzi magát, hogy inkább egymaga kezd új gyártósorok építésébe. Szakértők szerint egyébként ezen új Samsung gyártósorok kihozatala a kezdetekben nem lesz túl kedvező, ami azt jelenti, hogy ezen gyártórészlegek házon belül 2004 előtt várhatóan nem jutnak fontos szerephez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!