SG.hu

Számítógépgyártás kezdődik Tatabányán

A Hewlett-Packard (HP) Magyarország vezérigazgatója december 16-án a Parlamentben mutatta be a kormányfőnek és az informatikai miniszternek a Sanmina-SCI tatabányai üzemében elkészült első HP számítógépet és tájékoztatta őket arról a - felfutás esetén - akár egymilliárd dollárt is elérő beruházásról, amelynek révén ötszáz új munkahely jöhet létre Magyarországon.

A HP közvetlenül illetve beszállítóin keresztül Magyarország egyik legnagyobb munkaadója. A gyártási tevékenység mellett jelentős szellemi tőkét igénylő kompetencia központokat működtet Magyarországon, illetve támogatásokkal, ösztöndíjakkal segíti a közép- és felsőoktatást.


Medgyessy Péter rámutatott: a HP döntése megerősíti a nemzeti közép kormányának elhatározását, hogy a magyar gazdaságban a magyar tudásra, az innovációs készségre kell építeni. Az ország számára az jelent tartós és biztos sikert, ha az idetelepülő külföldi cégek az innovációban, a fejlesztésben is számítanak az országra, és gyártásuk egyik logisztikai központjaként tekintenek itteni leányvállalataikra.

A kormányzat célja, hogy a külföldi cégek egyre inkább a magyar szürkeállományra, szakembereink szaktudására támaszkodjanak a termelésben.

A HP - akár az egymilliárd dollárt is elérő - beruházása ötszáz magyar családnak fog munkát és megélhetést biztosítani, vagyis biztonságot adni gyermekeik felneveléséhez. Ezért a nemzeti közép kormánya továbbra is megad minden lehetséges segítséget az olyan külföldi befektetőknek, mint a HP - hangsúlyozta Medgyessy Péter.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Borg #31
    Pont az ilyen hozzáállású emberek miatt tartunk ott ahol.

    Nem merik kinyitni a szájukat, mert féltik az állásukat, holott szart se keresnek a munkájukért.
  • tomcs #30
    ja hogy ez nem Harry Potter-es hir? :]]]]]]]]]]]]]]]
  • vax #27
    A nick nevedhez méltő a megynilvánulásod.
  • Zoldalma #26
    Igaz nalunk nem a HP, hanem a Flex epitett gyarat, de hasonlok a korulmenyek. Ha kell valamit termelni, akkor felvesznek parszaz embert, ha leall a termeles, kirugnak ennyit. Mindenesetre aki ugy volt, kiegeszitette a beret a raktarkeszletbol. :o)
  • Zoldalma #25
    Te sem panaszkodhatsz oreg. :o)
  • Borg #20
    Teljesen mind1, hogy minimálbért vagy valamivel többet kap a munkás, egyikből sem lehet rendesen megélni. Főleg nem családdal, gyerekkel stb.

    A tény az, hogy nyugat-EUban/más fejlett országban tizszer ennyit kap az ember ugyanilyen munkáért, és ráadásul még tizszer ennyit is ÉR a pénze.

    Mit gondolsz pl miért járnak át az osztrákok, németek hozzánk csőstül nyaralni, vagy csak simán enni? Azért mert ők az ÓRABÉRÜKből degeszre eszik magukat nálunk a legelitebb étteremben is.

    Az hogy a HP idejön, csak annyiból jelent jót nekünk, hogy csökken a munkanélküliség.
  • Laci73 #17
    Kedves Fórumozók!

    Csak arra akartam rávilágítani, hogy amíg elfogadjuk az olcsó munkabéreket (és nem csak a segédmunkásokról van szó, hanem általánosságban a magyar bérekről) addig itt csak fél Európa lesz.
    Én híve vagyok az EU-nak és a globalizációnak, de nem tudom nem észrevenni a multik térnyerését és elszemtelenedését.
    Mondok egy jó példát: Japán vagy Észak-Európa. Ők hosszú évtizedek alatt fel tudtak kapaszkodni a fejlett társadalmak közé. Nekünk is ezt kell csinálni. Saját lábunkon kell megállni ha járni akarunk. Bocsánat az off-topicért, de nekem ez villant be a hír kapcsán.
  • Pöty #15
    És kinek kell ilyen??
  • Pöty #14
    Hogyan?
  • Borg #9
    Csak azt felejted el, hogy hiába dolgoznak a futószalagon még az usában is minimálbérért, az még mindig több mint 10szerese az itthoninak. Sőt, a bérük értéke is sokkal többszöröse.

    Épp pár napja nézegettem egy táblázatot, ahol az európai bérek voltak pl összehasonlitva.
    Egy fejlesztésben dolgozó MÉRNÖK végzettségű ember itthon keres lebontva havi átlag 115ezret bruttó, emellett pl franciországban ugyanilyen beosztásban HAVONTA pont 10x ennyit!

    Na itt vannak a gondok.

    Meg ott hogy a benzin nálunk 225Ft/L, az usában meg már akkor lázadnak ha 1$-ra emelik a gallonárat, ami kb 4L-nek felel meg (asszem), tehát 4L 280Ft, literenként tehát 70Ft.

    Na itt a gond, nem ott hogy ki milyen gyárat épit meg mennyiért foglalkoztat.