Franczy

A TI leszállította első 0,09 mikronos chipjét

A Texas Instruments (TI) bejelentette, hogy nemrégiben leszállította egyik partnere számára az első olyan működőképes újgenerációs chipjét, mely a korábbi 0,13 mikronos helyett immár 0,09 mikronos csíkszélességgel rendelkezik. Bár a Texas Instruments munkatársai az említett partnercéget nem kívánták megnevezni, ez a cég nagy valószínűséggel nem más, mint a mobiltelefon piacot uraló finn Nokia, ugyanis a 0,09 mikronos gyártási technológiával készített vadonatúj processzor egy a vezeték nélküli eszközök piacára szánt digitális alapsávú chip.

A dallasi (Texas) székhelyű gyártó képviselői a mostani bejelentés kapcsán elmondták, hogy a cégnél a legnagyobb rendben folynak a 0,09 mikronos chipgyártási technológiák fejlesztési munkálatai, melynek ékes bizonyítéka az említett működőképes kommunikációs chip, valamint az, hogy a Texas Instruments az eredeti terveinek megfelelően várhatóan már az idei év utolsó negyedévében meg fogja kezdeni a 0,09 mikronos csíkszélességgel rendelkező chipek sorozatgyártását.

A bejelentés kapcsán többek közt arról is szó esett, hogy a Texas Instruments szerint a 0,09 mikronos gyártási technológiák segítségével készülő processzorok esetében nincs szükség az olyan teljesítménynövelő technológiák azonnali bevezetésére, mint amilyen például a feszített szilícium, a szilícium-germánium alapanyag, vagy az SOI (Silicon On Insulator). E helyett a gyártó olyan, egymástól eltérő 0,09 mikronos technológiákat kíván bevezetni, melyek mindegyikét más-más piaci szegmensekbe szánt mikroprocesszorok esetében kíván alkalmazni. Ezek szerint a Texas Instruments-nél egy alacsony fogyasztású kommunikációs chip például más technológiával fog készülni, mint egy a nagy teljesítményű szerver számítógépek piacára szánt UltraSparc mikroprocesszor. Mint ismeretes, utóbbi processzorokat a Texas Instruments a Sun Microsystems számára gyártja.

A Texas Instruments a 0,09 mikronos technológiák tekintetében a jelek szerint tehát nem kíván lemaradni az olyan nagy konkurens cégek mögött, mint például az IBM, az Intel, a TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), a UMC (United Microelectronics Corporation), vagy éppen a Toshiba, mely riválisok egytől egyig előrehaladott 0,09 mikronos fejlesztésekkel rendelkeznek. Konkrét példát tekintve, az Intel a harmadik negyedévben tervezi piacra dobni első 0,09 mikronos csíkszélességű Pentium 4-es processzorát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • papabear #7
    Zsoltee pont félreértettél. Épp azt mondom, hogy már az ötvenes években az IT-vel foglalkozott, és az arckifejezése pont:"úristen, hova jutottunk"...
    A barlangnak meg mi köze van a csöves számítógépekhez? Előbb gondolkozz, aztán flamelj.
  • Lion #6
    ezt a hozzászólást átgondolhattad volna :o)
  • Zsoltee_a_bator #2
    mibol gondolod hogy barlangban elt eddig?
    sokkal tobbet tud nalad szerintem.
  • papabear #1
    ez az ember még a csöves számítógépeken kezdte.
    valóban meg lehet döbbenve.

    :oI