JohnnyCage

Csak 2003-ban jelennek meg a Hammer chipkészletek

A processzorgyártó Advanced Micro Devices (AMD) 2003 első negyedévéig legfeljebb saját, AMD-8000 sorozatú alaplapi chipkészleteire számíthat, a tajvani chipsetgyártók ugyanis idén már nem adják ki x86-64 -alapú megoldásaikat.

A tajvani chipsetgyártókhoz közel álló hírforrások szerint az AMD-féle 64/32 bites Hammer megoldások kiadása korántsem lesz olyan zökkenőmentes, mint amilyenre sokan számítottak. Egyre több forrásból hallani, hogy az AMD nem a 8. generációs Athlon (Clawhammer) chipek valódi teljesítményének titokban tartása végett korlátozta a mintadarabokat 800 MHz-es órajelre, hanem azért, mert a processzorok egyelőre nem képesek magasabb órajelen üzemelni.

Mindez -amennyiben fedi a valóságot- nem olyan meglepő tekintve, hogy egy teljesen új, 64 bites architektúráról van szó, ráadásul a finomhangolások elvégzésére az AMD-nek még a tervezett kiadásig is van hat hónapja. A processzor márpedig stabilan működik, "csak" az órajel drasztikus növelését kell valahogy megoldania a gyártónak.

A problémáknak azonban az alacsony órajellel nincs végük. Mint a hírforrások egyhangúan állítják, a tajvani chipsetgyártók lemondtak a Hammer-alapú chipkészletek idei kiadásáról, így amennyiben az AMD még az év vége előtt kiadja a 8. generációs Athlon processzorokat, a chipkészleteket illetően csak saját AMD-8000 sorozatára számíthat.

A hírforrások szerint a VIA, SiS, ALi, nVidia, és ATI chipsetgyártók a jövő év első felére halasztották Hammer chipkészleteik kiadását, mivel a megoldásokon még mind teljesítmény, mind stabilitás terén sokmindent kell javítani.

Az AMD jelenleg nem tehet mást, mint megpróbálja bebiztosítani magát az AMD-8000 tervszerinti, decemberi kiadásával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laci73 #5
    Én úgy tudom 1.6 Ghz-en (3200+) indult volna a Hammer-család, igaz ezt még az idei év végére ígérték...
  • Supergamer_real #4
    Vagy 3400 lesz az indulo PR?Mar nem emlexem...
  • Supergamer_real #3
    En ugy tudom, hogy a PR jelzes 3200 lesz.Ha ehhez az AMDnek eleg 1GHZ valos orajel akkor igy tesznek.(Bar ennek elegge RISC szaga lenne)

    Az elso hirek valoban 1.8GHZ valos orajelrol szoltak (onnan indul(na) ahol az XPk abba hagytak).
  • Rive #2
    A 800 MHz az csak az eng. sample példányok órajele. Ha minden igaz, valahol 1.6-2 GHz körül akarják kihozni a végterméket.
    A P4 eng. sample példányai ha jól emlékszem, 900MHz-en jöttek ki.