Franczy

Láthatáron a Thoroughbred C0

Amikor az Advanced Micro Devices (AMD) az elmúlt nyáron bejelentette legújabb processzormagját, a 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő Thoroughbredet, szinte mindenki úgy vélekedett, hogy az újdonság egy igencsak tiszavirág életű mag lesz, melyet a Barton, illetve Athlon 64 processzorok villámgyorsan letaszítanak majd a piacról. Ezt követően egymás után érkeztek azon hírek, melyek szerint a chipgyártó mind a Barton, mind az Athlon 64 debütálását elhalasztja néhány hónappal, a legfrissebb információk pedig már arról szólnak, hogy az AMD az eredetileg tervezettnél jóval hosszabb életciklust szán a Thoroughbred magnak.

Mint ismeretes, a Thoroughbred mag pályafutása a roppant gyengén skálázható A0 revízióval kezdődött, melyet villámgyorsan követett a minden szempontból kedvezőbb B0 revízió. Mindeddig azt lehetett sejteni, hogy a Thoroughbredből nem lesz újabb revízió, azonban egy a napokban felbukkant AMD dokumentációból kiolvasható, hogy a Sunnyvale-i székhelyű chipgyártó valamikor a közeljövőben meg kívánja kezdeni a Thoroughbred C0 magra épülő processzorok gyártását. Tudni lehet, hogy míg a Thoroughbred A0, illetve B0 mag egész pontosan 80,9, illetve 84,66 négyzetmilliméteres felülettel rendelkezett, addig a legújabb, C0 revíziójú Thoroughbred mag felülete 86,97 négyzetmilliméter lesz.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az AMD a Thoroughbred C0 esetében pontosan milyen változtatásokat hajt végre a B0 revízióhoz képest, azonban minden jel arra mutat, hogy az A0 és a B0 közötti, magasabb működési frekvenciát lehetővé tevő változtatásokra lehet számítani. Maga a processzor architektúra természetesen nem fog változni, azonban a chipen belül várhatóan ismét új rétegek jelennek majd meg, illetve egyes alkatrészek új helyekre kerülhetnek.

Az új mag bevezetésére azért van szükség, mert az AMD még a B0 revíziójú Thoroughbred magot is alig képes 2250 MHz-en járatni, és nagyrészt ennek "köszönhető", hogy az Athlon XP 2700+, illetve Athlon XP 2800+ processzorok lényegében még mindig nem kaphatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!