JohnnyCage

Késik a Morpheus 2.0

A StreamCast Networks hétfőn adta ki a Morpheus Preview Edition szoftver legújabb verzióját, amely több egyéb újdonság mellett az AIM (AOL Instant Messenger) hálózatára kapcsolódó azonnali üzenetküldő szoftvert tartalmaz a PalTalk képében. A Morpheus 1.9 a Gnutella architektúrájára épül. A korábban MusicCity néven ismert StreamCast a közelmúltig a holland KaZaA BV-től licenszelte technológiáját, a társaság nemrégiben azonban a szabadforrású Gnutella technológiára váltott. Bár az 1.9-es verziónak hétfőn kellett volna megjelennie, egyelőre csak a Preview Edition érhető el a Morpheus weboldaláról.


A StreamCast következő generációs szoftvere, a Morpheus 2.0 ugyanakkor már hosszabb ideje késik. A szerzői jogi perekbe is belebonyolódott társaság még decemberben bejelentette, hogy a Windows XP-t is támogató Morpheus 2.0 közel áll a kiadáshoz, amely kiadásból viszont azóta sem lett semmi.

Az elemzők szerint a Morpheus 1.9 korántsem biztos, hogy meg tudja nyerni a felhasználókat. A szakértők szerint az azonnali üzenetküldő szolgáltatás csakúgy, mint szoftver többi újítása, nem jelent különösebb vonzerőt. Ennél azonban nagyobb problémát jelenthet a társaság jogi és pénzügyi stabilitása. "Jelenleg nem a szoftver késése a fő probléma a társaság számára, hanem a túlélés biztosítása" - mondta Susan Kevorkian, az IDC egyik elemzője utalva a társaság ellen jogi támadást indító lemezkiadókra.

A Morpheus 1.9 egyes csatlakozási problémák megoldása mellett gyorsabb letöltéseket, és javított keresési eredményeket ígér. A Morpheus Messenger prémium verziója, amely három hónapra 9,95, egy évre pedig 24,95 dollárba kerül, többek között videókonferencia szolgáltatásokat is kínál. Ami a 2.0-ás verziót illeti, a StreamCast reméli, hogy a szoftver még ebben a hónapban megjelenik, további részleteket azonban nem közöl a társaság. Steve Griffin, a StreamCast vezérigazgatója elmondta, a késések nem kapcsolódnak a társaság jogi ügyeihez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #11
    A donkey is attól lett ilyen tetű, mint manapság, mert elszaporodtak a szerverek és már teljesen szétesik a hálózat kisebb szigetekre. De azért még a vén szamár is megnyalja a sót :)
  • RpPRO #8
    Mp3-nak szerintem messze az Audiogalaxy a legjobb. A tobbivel meg veletlenul sem talaltam annyit, mint ezzel.
  • Lion #7
    hmm relative... egyébként töltés szinten mindegyik rendszer még katasztrófa, a keresési minőségről pontoságról nem is beszélve....
  • Laci73 #6
    Talán még annyi, hogy nem árt egy szélessávú kapcsolat sem (sajnos ez így van, tavaly rengeteget szenvedtem az 56K-s telefonos modemmel, a szélessávú elérést jobban szeretik a p2p rendszerek használói)
  • Laci73 #5
    A legjobb ( a biztos, stabil letöltés szempontjából) a KaZaA. A WinMX abból a szempontból jobb hogy sokkal nagyobb az adatbázisa (több cucc van fenn) viszont a letöltések nem olyan stabilak.
  • Herk #4
    Urak, akkor milyet érdemes használni?
    (mert felraknám)
  • Bith #3
    Így van, sajna teljesen szar lett, mióta engine-t váltottak :((. Előtte pedig szerettem.
  • awender #2
    A Gnutella az egyik leglassabb es legkevesbe hatekony P2P, amivel valaha is talalkoztam. Meg a WinMX is szelvesz volt hozza kepest.

    A Gnutella nem a P2P rendszerek Linux-a. Nem minden csodaszer, ami szabad forraskodu.