Franczy

Láthatáron a Canterwood és Springdale chipsetek

Az Intel által a jövő év második negyedévében piacra dobni kívánt 800 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú új Pentium 4 processzorokkal párhuzamosan olyan új Intel chipsetek is be fognak mutatkozni, melyek egyrészt a 800 MHz-es QPB-t (Quad Pumped Bus), másrészt pedig a DDR400-as SDRAM memóriákat is támogatni fogják. Ezen új alaplapi chipkészletek jelen pillanatban a Springdale, illetve Canterwood fejlesztési kódneveket viselik magukon. Mint ismeretes, az Intel ezen chipsetek esetében eredetileg csak a DDR266-os, illetve DDR333-as SDRAM memóriákat kívánta támogatni, azonban a chipgyártó a Pentium 4-es chipek rendszerbusz frekvenciájának emelése mellett immár a DDR400-as memóriákat is támogatni kívánja. Mivel a 800 MHz-es QPB és a kétcsatornás DDR400-as memóriák sávszélessége egyaránt 6,4 GB/s, érthető, hogy az Intel ezen két specifikációs változtatást egyszerre kívánja végrehajtani.

Az újgenerációs Pentium 4 chipekkel párhuzamosan a jövő év második negyedévében várhatóan négy új Intel gyártmányú alaplapi chipkészlet fog forgalomba kerülni. Ezen új chipsetek közé tartozik többek közt a high-end kategóriás Canterwood, mely az i850E, illetve az E7205-ös chipkészletek felváltására hivatott. A Canterwood 800 MHz-es rendszerbusz frekvencia támogatással, Hyper-Threading kompatibilitással, AGP8x-os interfésszel, valamint Serial ATA-150 támogatással fog rendelkezni, és a kétcsatornás DDR266/DDR333/DDR400 memóriákat fogja kezelni.

A Canterwooddal nagyjából egy időben esedékes a jelenlegi i845PE chipset utódjának szánt Springdale-PE bemutatkozása, mely ugyancsak támogatja majd az új, immár 800 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkező Pentium 4 processzorokat, valamint a kétcsatornás DDR266/DDR333/DDR400 memóriákat. Lényeges különbség, hogy míg a Canterwood támogatni fogja az ECC memóriákat, addig a Springdale-PE nem.

A Springdale-P a Springdale-PE leegyszerűsített változata lesz, mely sajnos sem a 800 MHz-es rendszerbusz-frekvenciát, sem a DDR400-as SDRAM memóriákat nem fogja támogatni. Végül pedig említést kell tennünk a jelenlegi i845GE leváltására hivatott Springdale-GE chipsetről, mely lényegében egy grafikusmaggal felvértezett Springdale-PE lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!