Franczy

Érkezőben a SiS655, illetve a rá épülő alaplapok

Nem is olyan rég arról adtunk hírt, hogy a VIA Technologies a nagy konkurens Intelt megelőzve dob piacra olyan Pentium 4-es chipseteket, melyek kétcsatornás DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriatámogatással rendelkeznek, most pedig arról tudósíthatunk, hogy a Silicon Integrated Systems-nek még tajvani vetélytársát is sikerült megelőzni ez ügyben. Konkrétan arról van szó, hogy a Silicon Integrated Systems az elmúlt napokban gőzerővel megkezdte a kétcsatornás 128 bites DDR támogatással rendelkező SiS655-ös chipkészlet gyártását, valamint alaplapgyártó cégekhez történő leszállítását.

Mit kell tudni erről az új SiS chipsetről? Röviden annyit, hogy egy olyan, a 400, illetve 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú Intel Pentium 4 processzorokkal együttműködni képes alaplapi chipkészlet, melyről egyelőre csak sejteni lehet, hogy kompatibilis a november közepén debütáló új Pentium 4-es chipekben megtalálható Hyper-Threading technológiával. A SiS655-ben megtalálható kétcsatornás 128 bites memóriakontroller a PC2700-as DDR SDRAM memóriamodulok kezelésével is könnyedén elboldogul, ami nem kevesebb mint 5,2 GB/s-os sávszélességet eredményez, ez pedig jobb érték mind a SiS R658, mind az Intel-féle Granite Bay sávszélességénél. Külön említésre méltó, hogy a SiS655 nemcsak kétcsatornás módban képes üzemelni, vagyis a felhasználóknak lehetőségük adódik arra, hogy lényegében tetszőleges számú DDR memóriamodult helyezzenek alaplapjaikba. A SiS655-ös chipkészletről ezenkívül tudni lehet, hogy maximum 4 GB memóriát képes kezelni, AGP8x-os interfész kompatibilitással rendelkezik, valamint egy SiS963 típusjelzésű I/O kontroller is a részét képezi.

Az Asustek Computer a napokban elsőként jelentette be SiS655-ös chipsetre épülő alaplapját, mely a keresztségben az ASUS P4SDX nevet kapta. Az Asustek újdonságán többek közt egy Socket 478-as processzorfoglalat, négy DIMM memóriaslot, hat PCI slot, egy AGP8x slot, egy kétcsatornás ATA-33/66/100/133 kontroller, valamint egy Promise gyártmányú Serial ATA-150/ATA-133 RAID kontroller található. A normál ATX formátumú ASUS újdonság a cég ígéretei szerint november közepétől kezdve világszerte megvásárolható lesz, ára pedig várhatóan 150-200 euró körül fog alakulni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zotya123 #4
    Ha lesz több infó erről, engem ez érdekel, megfogott a dolog....!
  • gz8 #2
    Látod, látod, ezért jobb az Intel!