Franczy

A 3G mobiltelefonos rendszerek halálra vannak ítélve?

A napokban Berlinben megrendezett Broadband DSL Forum keretein belül tartott előadásában Marty Cooper, a különböző nagysebességű vezeték nélküli eszközök fejlesztésével és gyártásával foglalkozó ArrayCom cég vezérigazgatója sokak megrökönyödésére kemény szavakkal ostorozta a jelenleg világszerte szárnyait bontogató 3G, azaz harmadik generációs mobiltelefonos megoldásokat. A 3G mobiltelefonos rendszerekkel komoly problémák vannak, és mi, mérnökök évek óta tudjuk, hogy a 3G jelenlegi formájában egyszerűen halálra van ítélve - mondta Cooper, annak az ArrayCom cégnek az első embere, mely cégnek egyik legnagyobb befektetője a mobiltelefon piac egyik legjelesebb képviselője, a Motorola.

Cooper a harmadik generációs mobiltelefonos rendszereket nem éppen dicsőítő mondatait egy az újgenerációs, minden korábbinál gyorsabb adatátvitelt lehetővé tevő vezeték nélküli technológiák kapcsán tartott előadásában mondta el, és elmondások szerint ezzel komoly megütközést keltett a hallgatóság körében. Előadását követően Cooper vitába keveredett Karl Heinz Rosenbrockkal, az ETSI európai szabványalkotó testületének vezetőjével, aki egyébként érdemileg nem tudta megcáfolni Cooper állításait, mindössze sokszor elhangzott általánosságokat hozott fel. A 3G mobiltelefonos rendszerek egyelőre tényleg gyerekcipőben járnak, azonban nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy az ETSI nagyon komoly fejlesztési munkát végez a különböző regionális szabványosítási szervezetekkel - mondta Rosenbrock.

Cooper ezt követően arról tett említést, hogy a harmadik generációs mobiltelefonos megoldások a felhasználóknak nem kínálnak annyit, mint amennyi elvárható lenne tőlük. "A 3G rendszereket azzal próbálják meg népszerűsíteni, hogy óriási adatátviteli sebességet fognak nyújtani az előfizetők részére, azonban ez korántsem lesz így. Az ígéretek arról szólnak, hogy az előfizetők csatornánként 2 Mbps-os adatátviteli sebességhez fognak jutni, ezzel szemben a valóság az, hogy az adatátviteli sebesség csatornánként mindössze 1,1 Mbps, ráadásul ezen több előfizetőnek kell majd osztoznia, ugyanis a 3G rendszereket csak ily módon lehet gazdaságosan üzemeltetni. Mindez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az előfizetők körülbelül 80 Kbps-os sávszélességhez fognak jutni, ami alig jobb a jelenlegi GPRS rendszerek által biztosított 50-60 Kbps-nál" - mondta Cooper.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zolka #8
    Már kész a VDSL is, ami 50Mbps-t tud. De persze nem hozzák be, mert még le kell húzni az ADSLről, meg az SHDDSLről is a bőrt.
  • Zedas #7
    Ja, hozzám meg még az ADSL-t se köti be a matáv, ISDN-en lúzerkedek.
    Így kissé viccesnek tűnnek ezek a számok, meg az shddsl... csak felidegesítettetek :)
  • Munch #5
    qqqq biztos, hogy nincs :))))) Nézd meg az adatátviteli sebességeket teflon hálózaton, és megtudod megkkora égés a sebesség az ígérthez képest! Az nem halál? Itt is arrol van szó, hogy atomnagy speedet ígérnek, közbe meg alig lesz több a jelenleginél.
  • Gabest #2
    Szörnyű hogy a 21. században is hoznak még halálos ítéleteket.