Franczy

3G mobiltelefon tesztek Németországban

Németország legnagyobb telekommunikációs vállalata, a Deutsche Telekom a napokban bejelentette, hogy immár Németországban is megkezdődtek a 3G, azaz harmadik generációs mobiltelefonos technológiák tesztelési fázisai. A Deutsche Telekom képviselői a bejelentés kapcsán elmondták, hogy az év végére legalább húsz német nagyvárosban fog kiépülni a harmadik generációs mobiltelefonok használatához szükséges infrastruktúra, mely projektre a vállalat mintegy 140 millió eurót kíván fordítani.

A Deutsche Telekom a 3G mobiltelefonos projekt keretein belül a közelmúltban megegyezett a Siemens céggel, mely megállapodás szerint a telekommunikációs cég számára a Siemens szállítja majd a különböző elektronikai berendezéseket, switch-eket és adókat. A switch-ek nagy részét egyébként lényegében a japán NEC Corporationtől kapja majd a Deutsche Telekom, igaz nem közvetlenül, hanem a Mobisphere-en, vagyis egy Siemens-NEC vegyesvállalaton keresztül. Habár a Deutsche Telekom és a Siemens között létrejött együttműködési szerződés részleteiről egyik fél sem kívánt bővebben nyilatkozni, különböző források szerint a Siemens a szerződés révén megközelítőleg 350 millió eurós bevételre számíthat az idén.

Rolf Sommer, a Deutsche Telekom elnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy bár tény, hogy az idei év végére várhatóan már legalább húsz német nagyvárosban kiépül a harmadik generációs mobiltelefonok használatához szükséges infrastruktúra, korántsincs arról van szó, hogy a 3G rendszerek kereskedelmi bevezetésére esetleg már az idén sor kerülne. Sommer szerint a 3G rendszerek kereskedelmi bevezetésére kizárólag abban az esetben kerülhet sor, ha már minden 3G teszt rendben lefolyt, és a Deutsche Telekom szakemberei megbizonyosodtak afelől, hogy a 3G rendszer tökéletesen megbízható és működőképes. Sommer ezenkívül felhívja a figyelmet arra, hogy jelen pillanatban még alig vannak piacon harmadik generációs mobiltelefonok, ráadásul a legtöbb embernek a jelenleg kapható 2,5G mobiltelefonok is tökéletesen elégséges szolgáltatást nyújtanak, vagyis semmi sem indokolja a nagy rohanást.

Szakértők szerint a Deutsche Telekom ha az idei végén még nem is, de a jövő év elején minden valószínűség szerint megkezdi a 3G mobiltelefonos rendszerek kereskedelemi bevezetését, ami már csak azért is több mint valószínű, mert a Németországban 3G licencjogokkal rendelkező hat cég közül a Vodafone és a MobilCom 2003 elején megkezdi 3G szolgáltatásait, és a Deutsche Telekom valószínűleg nem kíván majd lemaradni ezen cégek mögött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mad mind #3
    Kár, hogy a teszteket velünk fizettetik meg.