Franczy

Mobiltelefonok: Mit nekünk 3G? Jön a 4G!

Habár manapság még a 2,5G, illetve 3G mobiltelefonok sem terjedtek el nagyobb mértékben, a fejlesztők már a 4G, azaz negyedik generációs mobiltelefonok fejlesztési munkálataival foglalkoznak.

Miközben az európai mobiltelefonos cégek úgy vélik, hogy az európai piac igényeit a 2,5G, azaz GPRS képességekkel rendelkező mobiltelefonok is tökéletesen kielégítik a közeljövőben, addig Japánban a közelmúltban a világon elsőként debütált a harmadik generációs mobiltelefonos rendszer, mely egyébként a beindítását megelőzően és azt követően is kisebb-nagyobb problémákkal küszködött. Tény, hogy a 3G mobiltelefonos infrastruktúra kiépítése óriási költségeket ró a hálózatüzemeltető cégekre, azonban a szakértők szerint csak idő kérdése, hogy mikor terjednek el széles körben a 3G rendszerek, vagyis a 2,5G napjai mindenképpen meg vannak számlálva, az persze már más kérdés, hogy a legtöbb mobiltelefon tulajdonos elsősorban beszélgetésre és SMS küldésre használja telefonját, és nem biztos, hogy szüksége van egy 3G, vagy akár csak egy 2,5G mobiltelefonra.

A japán Fujitsu cég vezetői és fejlesztőmérnökei azonban már a 3G utáni mobiltelefonos rendszerekkel és mobiltelefonokkal foglalkoznak akkor, amikor azt mondják, hogy amennyiben minden jól megy, akkor 2007-2010 körül a harmadik generációs mobilokat felváltják a negyedik generációs mobil eszközök, melyek nem kevesebb, mint 100 Mbps-os letöltési és 30 Mbps-os feltöltési sebességgel rendelkeznek majd. Ezek a már kifejezetten mobil internetezésre és a teljesen újgenerációs kommunikációs lehetőségek igénybevételére kifejlesztett 4G mobiltelefonok 2007-2010 körül várhatóan semmivel sem kerülnek majd többe, mint amennyibe manapság egy high-end kategóriás mobil készülék kerül, sikerük kulcsát pedig a minden korábbinál nagyobb teljesítményű DSP (Digital Signal Processor) chipek jelenthetik.

Az természetesen a Fujitsu szerint sem lehet kérdéses, hogy a negyedik generációs mobiltelefonos rendszerek működésének beindításáig a fejlesztőmérnököknek még számtalan technológiai problémát kell majd kiküszöbölniük, azonban a Fujitsu szerint a különböző félvezető és kommunikációs technológiák manapság olyan rohamos léptékben fejlődnek, hogy a 4G rendszerek 2007-2010 körüli debütálási időpontja jelen pillanatban teljesen reálisnak tűnik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ramore #16

    TE

    egy

    kettő

  • Ramore #15

    Te

    egy

    kettő

  • braindance #13
    tomcs, totálisan egyetértek.
    Ki ne emlékezne a "bazzeg, mekkora tapló hogy a buszon telefonál" és a "gizdafónos" időszakra, aztán azóta mindenkinek van.

    Néha, ha otthonhagyom azért felszabadító, de sok várakozást megtakarít.
  • tomcs #12
    igazad van, a kozepkorban az emberek tok jol megvoltak, felszantottak a foldjuket es megettek a kenyeret, meg ha szolni akartak valakihez akkor odamentek, hirekert meg a fonoba. most oszinten nagyanyam mar tenyleg nem igenyel 4g-t de attol meg en lehet igen. vagy mondjam pl azt hogy ugyan mar, minek ilyen kicsi mobilok, meghogy ferjen be az ember zsebebe, akinek nagy ne hasznalja. stb. persze hogy kezdetben draga lesz meg bugos de hat a sima gsm is az volt oszt a fel orszagnak megis ott figyel..
  • John Rambo #11
    Ez hulyeseg! Olyanok vagytok mint mikor az automobilokat kezdtek el gyartani: addig jo volt a lovasszeker is, merthat mindenhova el lehetette vele jutni, es auto fujj fujj draga be fog majd csodolni....
    Es tessek. A technologia hatarai vegtelenek...
  • Pheel #6
    Honnan szedték ezt a 30 és 100 Mbit/sec-es értéket??? Vagy ezt a részt már kifejlesztették és addig már nem is nyúlnak hozzá? :)))))
  • fotel #5

    aGyrákgenerátor ... én erről azt mondom inkább van egy kicsit rövidebb de SOKKAL tartalmasabb életem, minthogy hosszú de unalmas
  • Bekomman #3
    várhatóan semmivel sem kerülnek majd többe, mint amennyibe manapság egy high-end kategóriás mobil készülék kerül
    Akkor már euróval fogjuk kifizetni a pár havi fizetésünket, de akkorra a tanárok mercedeseikkel eltorlaszolják az orvosok magánrepülőtereihez vezető utakat...
  • Vízipók #1
    Huha.