JohnnyCage

A Siemens a Motorola-tól licenszel 3G technológiát

A többek között mobiltelefonokat gyártó német Siemens hétfőn bejelentette, hogy a társaság a rivális Motorola technológiáira kívánja építeni 3G (3. generációs) mobiltelefonjait.

A Siemens a Motorola i.300 technológiáját fogja felhasználni saját készülékeiben. Az i.300 olyan mikrochipek és szoftveres eszközök összessége, amely lehetővé teszi 3G mobiltelefonok egyszerű kifejlesztését. A 3. generációs mobilhálózatok és mobiltelefonok a jelenleginél jobb hangminőséget, nagy adatátviteli sebességet, illetve fejlett kép- és videószolgáltatásokat ígérnek. A Siemens közleménye szerint a társaság első i.300-alapú 3G mobiltelefonjai 2004-ben jelenhetnek meg.

Egy másik, kapcsolódó megállapodás szerint a Siemens első 3. generációs készülékeit, amelyek az idei év folyamán jelennek meg, valójában az amerikai Motorola Inc. fogja gyártani. A telefonokat a német cég a saját márkaneve alatt fogja forgalmazni, derült ki a társaság szóvivőjének nyilatkozatából. A szóvivő a megállapodás anyagi részleteiről nem kívánt információt adni.

A mobiltelefon gyártók azt remélik, hogy az új 3G mobiltelefonok ígéretes, új szolgáltatásaikkal újból fellendítik a lassan telítetté váló piacot. A társaságok eladásai az elmúlt másfél évben folyamatosan csökkentek, és a kereslet visszaesését még a drasztikus árcsökkentések sem tudták megállítani.

A svéd Ericsson egyébként a Motorola - Siemens megállapodáshoz hasonló együttműködési szerződést kötött a dél-koreai Samsung Electronics és LG Electronics gyártókkal.

A világ második legnagyobb mobiltelefon gyártójaként ismert Motorola mintegy fél évvel ezelőtt jelentette be, hogy a társaság a jövőben elérhetővé kívánja tenni saját mobiltelefon technológiáit más gyártók számára. A Motorola a lépéstől azt reméli, hogy a társaság mobiltelefon technológiai tudását kamatoztatva jelentősen növelni tudja majd bevételét. A kisebb gyártók ugyanakkor a Motorola technológiáira építve sokkal olcsóbban és gyorsabban fejleszthetnek ki, illetve dobhatnak piacra 3G készülékeket. A 3G technológiák rendkívül magas kifejlesztési költségei egyes gyártóknak ugyanis szinte megfizethetetlenek lennének, illetve a készülékek árának irreálisan magas szintre emelkedését okoznák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!